Løbere i opråb – vil have VM halvmaraton tilbage til København

Pressemeddelelse fra Sparta

Vi vil have VM halvmaraton tilbage til København 2.7.2023 06:30:00 | Sparta Atletik og Løb VM halvmaraton igen?! For mange lyder det som en fjern drøm, men måske kan den blive til virkelighed i 2026. World Athletics, det internationale atletikforbund, skal finde værten for deres World Road Running Championships. Danmark lægger billet ind og opfordrer nu tusindvis af løbere til at bidrage.
Sparta mobiliserer i denne weekend sine mange tusinde halv- og helmaratonløbere i et fælles budskab til World Athletics: Vi vil løbe VM halvmaraton i København i 2026. København og Danmark har de seneste år markeret sig markant internationalt gennem værtskaber for sportevents. Udlandet har især bidt mærke i den folkefest, som opstår omkring mesterskaberne. Folkefest-argumentet vejer også tungt i det bud, som Sparta, Dansk Atletik sammen med Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen og København lægger på VM i halvmaraton i 2026.

”Med lidt god vilje  kan man godt sige, at VM i halvmaraton tilbage i 2014 var startskuddet til en ny æra for løb, hvor eliteløbere og motionister løber i samme løb. Med VM’et tog danske løbeevents et kæmpe skridt frem. Det blev en  gigantisk succes med 30,000 motionister og udsolgt i løbet af den første uge. Det at lade motionister deltage i mesterskaber startede her. Det er noget som senere har spredt sig til andre idrætter og nu også OL, som næste år lader 20.000 motionsløbere løbe med i det olympiske maratonløb” fortæller Dorte Vibjerg, direktør i Sparta.

World Athletics Road Running Championships 2026 rangerer prestigemæssigt lige under et VM i atletik. VM’et består af World Athletics’ VM Halvmaraton, 5 km og VM i 1 Mile (1,6 km). Danmark byder ind med en uges løbefestival i hjertet af København og motionsløb for alle aldre, konferencer, seminarer og så de to konkurrencedage. Det er et VM, som mange nationer gerne vil være værter for, så det er på ingen måde givet, at Danmark løber med sejren.

”Vi ved, at mange drømmer om at løbe VM halvmaraton i København igen. Nu giver vi alle disse løbere en stemme i et fælles opråb på de sociale medier. Med det danske bud, er vi oppe imod en række stenstærke nationer. Vi kan på ingen måde udråbe som favoritter til værtskabet, men vi kan gøre alt, hvad der står i vores magt for at gøre opmærksom på Danmark som en nation af løbere på alle niveauer. Vi har rigtigt gode eksempler på, at danskerne er vilde med motionsløb. Se bare på Royal Run, DHL Stafetten og vores netop udsolgte CPH half. Sammen med Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, København og Dansk Atletik har vi sammensat et bud på VM’et, som både rummer motions- og eliteløb, seminarer, clinics og en festlig ramme i hjertet af København,” siger Dorte Viberg og fortsætter ”Udlændingene strømmer til København. 50% af deltagerne ved Copenhagen Marathon 2024 er udlændinge og 40% af deltagerne ved CPH Half er udlændinge. Det, som udlændingene kommer til København for, er byen og den velorganiserede afvikling. Som organisation er vi klar til at støtte endnu en stor sportsbegivenhed.”

Mens Sparta har meldt udsolgt rekordtidligt til CPH Half i september, arbejdes der nu på de sidste dele af den danske præsentation og bud på et VM i halvmaraton. Det største argument for at få VM i halvmaraton tilbage til København er løberne; det bliver deres fest, hvis København bliver vært igen i 2026. Kandidaterne præsenterer bud tirsdag; indstilling sker i de kommende uger, med endelige beslutning 16. eller 17. august.