VM i Qatar var kun begyndelsen – danske værtskaber kan være en del af modsvaret

Af Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark og Hans Natorp, formand i Danmarks Idrætsforbund – bragt i Jyllands-Posten

Der er fire måneder til sommerens VM i kvindefodbold i Australien og New Zealand, og alligevel summer debatten allerede. Men i stedet for forventninger til Pernille Harder og det danske landshold er fokus desværre rettet mod én hovedsponsorerne. FIFA har nemlig indgået et samarbejde med Visit Saudi om ét slutrundesponsorat til højlydte protester fra værtslandene. Også den amerikanske fodboldstjerne Alex Morgan udtrykker klar kritik af sponsoratet fra Saudi Arabien, der er nummer 127 af 146 lande på World Economic Forum’s Global Gender Gap Report for 2022.

Debatten kommer i kølvandet på det omdiskuterede VM i herrefodbold i Qatar. Det er bekymrende, at den sportslige glæde endnu en gang skal træde i baggrunden for en diskussion om manglen på basale menneskerettigheder og stærkt kritisable forhold for migrantarbejdere. Og det er ødelæggende for den folkelige opbakning. I idrætten spiller vi allerede en aktiv rolle, men hvis vi for alvor skal flytte noget, så skal de positive tilkendegivelser i regeringsgrundlaget følges op af handling.

De to verdensmesterskaber i fodbold står i skærende kontrast til de seneste oplevelser på dansk jord. Tænk blot tilbage på sommerens cykelfest under Tour de France eller EM i fodbold i sommeren 2021. Vi repræsenterer i Danmark et sundt alternativ til den bølge af udemokratiske beslutningsprocesser og tvivlsomme værtskaber, vi har set de seneste år.

Dansk innovation

Som værtsnation er vi i Danmark kendt for stor folkelig opbakning, en sikker, bæredygtig afvikling både klima- og miljømæssigt samt økonomisk forsvarlige rammer. Derfor er vi trods vores beskedne størrelse konstant i top-15 over de største værtsnationer i verden med en succesrate omkring 80 procent på afgivne bud.

Og vi er klar til konkurrencen. Da vi sidste år afholdt et storstilet VM i Ridesport, inklusive VM i Para-dressur, i Herning, havde Danmark vundet i konkurrence med blandt andre Saudi Arabien. Det gjorde vi blandt andet, fordi vi over en længere årrække har afviklet events med en stor folkelig appel og med fokus på hele tiden at forbedre det økonomiske og miljø- og klimamæssige aftryk.

I Herning var der blandt andet fokus på reduktion af affald, genanvendelse af materialer og CO2-kompensation, fysisk illustreret med en ”VM-skov” på 60.000 træer. Og når The Ocean Race starter til sommer I Aarhus, bliver det også med et stort fokus på blandt andet affaldssortering, økologiske varer og brug af vedvarende energi. Vanen tro involveres både private aktører og det unikke danske foreningsliv, hvilket er en stor del af opskriften på vores danske succes.

Går forrest
Internationalt er vi ikke bange for at gå forrest. Det blev bevist ved efterårets topmøde blandt de nationale olympiske komitéer, hvor Danmark udvandrede i protest over, at der fra talerstolen blev ytret åbenlys russisk propaganda. Senest har vi kraftigt markeret vores modstand over deltagelse af russiske atleter ved OL i Paris 2024 overfor IOC. Det giver knubs, men det er nødvendigt at sige fra for sportens skyld.

De internationale forbund kender den danske holdning, og vi har mange dygtige danske idrætspolitikere i de store forbund, der kan udfordre linjen indefra. Der er behov for at gå i rette med kulturen. Der mangler både transparens og en større demokratisk overhaling af både valget til de internationale topposter og afholdelse af store sportsbegivenheder.

Hård konkurrence
Ovenstående eksempler illustrerer vores arbejde i idrætten. Men vi kan ikke klare det alene. Vores internationale konkurrenter kommer med stor opbakning i ryggen, og det gælder både stater som Saudi Arabien og Qatar samt lande fra vores eget nærområde. For eksempel har Skotland med trecifrede millionbeløb investeret i udvalgte folkelige sportsbegivenheder. Og den norske regering afsatte 50 millioner alene til gennemførelsen af VM i landevejscykling i 2017.

Netop VM i landevejscykling i 2029 er ét af de næste flagskibe, vi håber at trække til Danmark. Vi skal stable et bud på benene i løbet af 2023, og derfor er vi rigtig glade for, at det nye regeringsgrundlag peget på idrætsbegivenheder som én af de vigtige samlende begivenheder. Vi så den stærke nationale stolthed, da vi sendte et helt Tour de France-felt på tværs af landet gennem både København, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg. Vi ser frem til, at Jakob Engel-Schmidt og resten af regeringen følger op på de gode tilkendegivelser, så vi kan få en endnu stærkere dansk profil i den internationale idrætsverden.