Tour of Scandinavia – ”Battle of the North 2023”

PRESSEMEDDELELSE

Cecilie Uttrup Ludwig får til sommer mulighed for at genvinde Tour of Scandinavia og denne gang på hjemmebane. Igen i år køres løbet med etaper i Norge og Danmark. Hvor det sidste år var første etape, der kørte på dansk asfalt, bliver det i år i stedet de to sidste etaper. Det betyder, at vinderen af løbets anden udgave skal findes i Danmark.

De største kvindelige cykelstjerner spurter i mål i Haderslev søndag den 27. august efter at have cyklet mere end 700 kilometer fra Mysen i Norge. Tour of Scandinavia er den eneste afdeling af UCI’s World Tour i Norden. Der er ingen tvivl om, at tilskuere langs ruterne får fest og farver og mulighed for igen at opleve cykelsportens intense drama ligesom ved både sidste års udgave og ved Tour de France-starten.

Gennem flere år har Danmark positioneret sig som et af verdens bedste cykelnationer og destinationer. Med Tour of Scandinavia til sommer holder Danmark sig i førerfeltet og den helt unikke, danske cykelkultur får igen et udstillingsvindue til resten af verden. Sommerens afsluttende etaper er tilrettelagt således, at både ryttere og tilskuere får de bedste betingelser: flade, hurtige strækninger, bakker og sving og afslutningsvist en bjergspurt, som ligger rigtigt godt til ryttere som Cecilie Uttrup Ludwig.

I dag blev ruterne til dette års Tour of Scandinavia offentliggjort på et pressemøde, som Danmarks Cykle Union sammen med de danske start- og målbyer, Trekantområdet Danmark og Sport Event Denmark havde inviteret til.

5. etape, lørdag d. 26. august: Herning-Herning

For første gang skal der køres en enkeltstart i Tour of Scandinavia. Det bliver en 16,4 km lang rute med start og mål i centrum af Herning. Det er en rute, der kommer de stærkeste temporyttere til gode, men det er ikke nok kun at være skarp på de lange lige strækninger, for kilometerne inde i Herning centrum byder også på tekniske passager, som stiller krav til rytterne. På de tekniske passager kan der både vindes og tabes vigtige sekunder i kampen med uret, men de største tidsforskelle vil opstå på de lige strækninger nord for Herning.

Rytterne starter én efter én på Tinghuspladsen ligeud for Herning Bibliotek. De første meter af ruten køres gennem Østergade, inden rytterne drejer til venstre op gennem Kousgaards Plads og igen til venstre af Nygade. De første 3 km køres i Herning by, inden rytterne kommer uden for bygrænsen og kører mod nord på en lang lige strækning på 2 km. Lige før Gullestrup drejes til venstre på en let kuperet strækning ind mod Tjørring, inden der igen køres mod Herning midtby ad Vesterholmvej, og rytterne passerer mellem Holing Sø og Fuglsang sø. På denne ca. 5 km lange strækning vil rytterne få det maksimale ud af den aerodynamiske position, da det er en højhastighedsstrækning. Disse store veje fortsætter ind igennem Herning, indtil rytterne rammer opløbsvinget ved Bethaniagade og Mindegade. De sidste 300 m op mod Torvet er let stigende, og her vil rytterne komme til at presse de sidste kræfter ned i pedalerne, inden målstregen passeres på Torvet.

6. etape, søndag d. 27. august: Middelfart-Kolding-Haderslev

Den afsluttende etape af Tour of Scandinavia begynder i Middelfart. Byen er fast vært for Fyn Rundt, og så sent som i 2020 var byen tillige vært for de danske mesterskaber i landevejscykling.

Efter en lille rundtur i kommunen, hvor bl.a. byen Strib besøges, kører feltet over den gamle Lillebæltsbro, og snart er de fremme ved etapens første bakkespurt på Nr. Stenderupvej lige ud for Birkemose Golfklub.

Efter 45 km af dagens 144 km rammes Kolding by. Ruten passerer bl.a. forbi det 750 år gamle Kolding Hus, som i dag er et moderne museum. Videre sydpå mod etapeafslutningen kommer feltet forbi Skamlingsbanken, Christiansfeld samt Vojens. Fra Vojens går det direkte til Tørning Mølle, hvor bjergkonkurrencen endeligt skal afgøres, da det er her, at den sidste bjergspurt er indlagt. Efter Tørning Mølle er der blot 6 km, til feltet rammer den knap 11 km lange rundstrækning. Rundstrækningen skal gennemkøres tre gange, og selve den 800 m lange målbakke skal nok skabe spænding over, hvem der vinder den prestigefulde sidste etape.

Citater til frit brug

Henrik Jess Jensen, formand i Danmarks Cykle Union:

”World Tour-løbet Tour of Scandinavia kommer igen i år til Danmark. Efter fire etaper i Norge køres de to sidste etaper på dansk grund. Jeg glæder mig virkelig til at opleve nogle af verdens bedste kvinderyttere dyste mod hinanden. Cecilie Uttrup Ludwig blev i 2022 samlet vinder af løbet. Iklædt Dannebrog-trøjen gjorde hun de danske fans stolte – og jeg er sikker på, at hun og hendes franske team vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at gentage succesen.

Kvindecykling og antallet af World Tour-teams og professionelle ryttere vokser Worldwide – ligesom interessen for kvindecykling er i en rigtig god udvikling.

Vi oplever, at de store World teams på herresiden opruster med satsninger på kvindesiden. Dertil kommer, at de kendte klassiske løb nu også arrangeres for kvinderne. I de danske cykelklubber starter flere og flere piger også med at cykle. Det glæder mig i den grad, for vi skal medvirke til at skabe endnu flere danske stjerneryttere. Det kan et stort event som Tour of Scandinavia medvirke til, når de danske ryttere- og rollemodeller dyster mod verdenseliten.

Jeg glæder mig til august og byder verdenseliten velkommen til Danmark.”

Løbsdirektør Anders Eia Linnestad:

”Tour of Scandinavia 2022 blev en stor succes, og starten i Danmark gav løbet en ny dimension i forhold til kun at have etaper i Norge. Det grænseoverskridende samarbejde i Skandinavien er centralt i dette projekt, og vi er meget glade for, at vi i år kan præsentere et koncept med afslutning i Danmark. Kombinationen af etaper i Norge, Sverige og Danmark kræver en større logistikoperation i år, især i forbindelse med transporten mellem Larvik i Norge og Herning i Danmark. Som arrangører er vi ikke desto mindre overbeviste om, at årets kombination af etaper vil blive taget rigtig godt imod.

Årets Tour of Scandinavia har en helt anden profil end 2022-udgaven. Allerede på første etape bliver rytterne sat på prøve i den hårde finale i Halden, og generelt er der større variation på etaperne i forhold til sidste år. For første gang i år bliver der også holdt en enkeltstart, og der bliver kamp om den gule trøje helt frem til sidste pedalslag i Haderslev.

Vi ser virkelig frem til løbets afsluttende etaper i Danmark. Her er alt lagt op til en stor festival både i Herning, Middelfart, Kolding og Haderslev.”

Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark:

”Cecilie Uttrup Ludwig og de øvrige ryttere får de bedst tænkelige forhold til de afsluttende etaper af Tour of Scandinavia til sommer. Nu har vi set ruterne, og de er lagt med bl.a. Danmarks Cykle Unions mangeårige erfaring som vært for store, internationale cykelløb. Der er helt klart lagt i kakkelovnen til bakkespurter og spænding til det sidste og – måske en enkelt død fisk, som Cecilie sagde det i sommer. Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi i Sport Event Denmark drømmer om flere store cykelevents. Tour of Scandinavia er lige ud af landevejen i forhold til, at VM i landevejscykling nu står øverst på vores ønskeliste.”

Dorte West, borgmester i Herning Kommune:

”Jeg er rigtig glad for, at det er lykkes at tiltrække så spændende et cykelløb som Tour of Scandinavia til vores område. Kvindecykling er i rivende udvikling i de her år, og her på egnen er vi generelt rigtig glade for cykelløb. Vi har en stolt tradition med klassikeren ”En forårsdag på heden”, ligesom vi tidligere har lagt asfalt til både Danmark Rundt, EM i landevejscykling og Giro d’Italia. Og nu bliver det altså kvindernes World Tour, der kommer forbi Herning. Som værtsby ser vi utroligt meget frem til det – det bliver et cykelløb på allerhøjeste niveau, siger borgmester Dorte West fra Herning Kommune.”

Johannes Lundsfryd, borgmester i Middelfart Kommune:

”Med Tour of Scandinavia får vi i Middelfart besøg af et cykelløb på højeste niveau, og dermed verdenstoppen inden for cykling. Løbet er et fantastisk udstillingsvindue, der giver os mulighed for at vise Middelfart frem for omverdenen. Samtidig bliver starten af den afsluttende etape en spændende sportsoplevelse, hvor borgere og gæster kan opleve verdensstjerner på nært hold. Vi glæder os rigtig meget til at opleve Tour of Scandinavia i Middelfart.”

Birgitte Kragh, formand for Sundhed og Fritid i Kolding Kommune:

”Vi glæder os til, at vi endnu en sommer kan invitere til cykelfest. Sidste år, da Tour de France-feltet kørte gennem Kolding Kommune, kunne vi se en overvældende interesse for cykelsporten i vores lokalområde. Og vi håber på at se rigtig mange mennesker, når det denne gang er nogle af verdens bedste kvindelige cykelryttere, som kommer forbi.”

Mads Skau, borgmester i Haderslev Kommune:

”I Haderslev Kommune er vi beriget med aktive borgere og et stærkt foreningsliv, som ved hvordan man laver en cykelfest. Det så vi sidst med både VM i Mountainbike Maraton, og da Tour De France gæstede kommunen. Nu gælder det kvindernes World Tour-løb, Tour of Scandinavia, hvor Haderslev Kommune både har en spændende etape, men jo også hele afslutningen på løbet. Jeg er sikker på, at Tour of Scandinavia bliver et brag af et cykelløb, og jeg håber på, at vi med både etape og afslutning på løbet får skabt rammerne for en cykelfest, hvor vi mødes på tværs af hele kommunen, og hvor vi også får lov til at vise andre, at vi er en attraktiv kommune, hvor det både er godt at bo og leve, og hvor skøn natur og store idræts- og kulturbegivenheder går hånd i hånd”.  

Thomas Kastrup, Sport Event Manager for Trekantområdet:

”Vi er superstolte af, at vi allerede ét år efter det ultimative cykel-år med Tour de France-etape og VM i MTB Marathon er lykkedes med tiltrækningen af den næste store cykel-begivenhed i Trekantområdet. Den afsluttende etape af Tour of Scandinavia har både start og mål i Trekantområdet, og det understøtter på tydelig vis vores strategiske fokus på tiltrækning af cykel- og outdoorevents. Vi glæder vi os til at byde den kvindelige verdenselite velkommen og ikke mindst til at sende feltet ud på en etape, der både byder på sportslige udfordringer og en smuk præsentation af alt det, Trekantområdet byder på i relation til naturperler, historiske attraktioner og levende bymiljøer.”

De fire øvrige etaper (Norge/Sverige):

1 etape, tirsdag d. 22. august: Mysen – Halden:

Årets første etape af Tour of Scandinavia afholdes, i kendte områder for dem, der har fulgt Ladies Tour of Norway siden starten. Mysen (Indre Østfold kommune) var senest vært for en afslutning i 2022, og i år er der “Grand depart”. Halden er byen, hvor det hele startede for 9 år siden, og har været vært for den sidste etape i alle udgaver af løbet indtil i år. Denne gang vender vi om og planlægger en spændende finale på 1. etape, hvor rytterne også skal klatre op til Fredriksten fæstning på den lokale runde. Målområdet er som hidtil i byens centrum.

2.etape, onsdag d. 23. august: Tanumstrand – Strömstad

Tanumstrand har en fantastisk beliggenhed på den svenske vestkyst, og er startby for første gang. Strömstad er tilbage med endnu en afslutning efter sidste års succes.

Årets rute bringer rytterne tilbage til mange af de store kystdestinationer fra sidste års 2. etape. Årets etape slutter med en tempofyldt lokalrunde i Strömstad og ikke med den direkte afslutning som i 2022.

3. etape, torsdag d. 24. august: Vikersund – Norefjell

På denne etape afgjorde Cecilie Uttrup Ludwig sidste års Tour of Scandinavia.

Årets etape er dog justeret noget i forhold til sidste år. Starten er stadig i Vikersund,

og etapen tager os med på vejen gennem Modum, Sigdal og Krødsherad kommuner.

Den sidste del af årets bjergetape ligger via Eggedal i Sigdal Kommune. Toppen af den afgørende stigning op til Norefjell kommer dermed med noget større afstand til mål end sidste år. De sidste 5 km af etapen vil være relativt lette at køre. Mål er som før på Norefjell ski & spa.

4. etappe, fredag d. 25. august: Kongsberg – Larvik

Årets fjerde etape er en helt ny etape med nye værtskommuner i Tour of Scandinavia-sammenhæng. Etapen starter ved vandfaldet i Kongsberg. Den første del ned ad Lågendalen er forholdsvis let at køre, inden rytterne får en stigning over Vindfjell og Siljan til Porsgrunn. Ruten passerer i udkanten af Skien og Porsgrunn centrum, før den går ud mod Vestfoldkysten i Helgeroa og Stavern. Finalen i Larvik er relativt hård med en stigning op til mål på de sidste 2 km. Årets fjerde etape slutter først på eftermiddagen, hvorefter der rejses til Danmark for løbets sidste etaper.