Qatar har lært os, hvorfor Danmark bør spille en afgørende rolle for fremtidens sportslige folkefester

DEBATINDLÆG TIL ALTINGET

Af Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark

År 2022 var kontrasternes år i sportens verden. På dansk jord havde vi ét af de mest succesfulde event-år nogensinde med 15 verdens- og europamesterskaber og yderligere en god håndfuld store internationale begivenheder. Vi husker formentlig alle Tour de France-feltets rundtur på danske landeveje pakket med begejstrede fans. Alligevel er det nok det netop overståede VM i fodbold i Qatar, der for mange står klarest tilbage og gjorde ordet ”sportswashing” til folkeeje.

Debatten om Qatar har vist os, at kravene til sportens verden stiger. Og det bliver formentlig kun forstærket de kommende år. Hvis vi vil bevare den folkelige opbakning til store idrætsbegivenheder, så kræver det en fortsat aktiv indsats fra både idrættens og de nationale aktører. Men det kræver også opbakning fra den danske regering, hvis vi skal sikre flere massive folkefester og fastholde den flotte internationale status, vi har arbejdet hårdt for.

Garant for folkefester

Vi har i Danmark et særligt godt ry, når det kommer til at afvikle sportsbegivenheder. Og man kan blot se tilbage på sommerens Tour de France-start for at forstå hvorfor. 1,6 millioner tilskuere var til stede på rundturen i det danske sommerland, viser en undersøgelse lavet for holdet bag den danske tour-start. Heraf var 700.000 turister. Tour-starten byggede videre på den store folkelige arv, som vi også oplevede ved EM i fodbold i 2021, der hev os alle ud af coronaskyggen med folkefest i gaderne og på stadion.

Netop de festlige omgivelser og den folkelige opbakning er noget af det, der giver Danmark så stærkt et internationalt omdømme. Og den store inddragelse af det lokale foreningsliv er med til at sikre både effektiv afvikling og aktiviteter rundt om begivenheden. Tænk blot på opvarmningsløbet til Tour de France, hvor 16.000 motionister cyklede over Storebælt.

Danmark er blandt verdens bedste eventnationer

Den store folkelige opbakning og det velsmurte samarbejde mellem idrættens aktører og landets kommuner er også grunden til, at Danmark konstant ligger i top 15 over de største eventnationer i sportens verden trods vores begrænsede størrelse. Det bekræftes også af en succesrate på 80 procent i de begivenheder, vi byder på. Samtidig dækker sportskalenderen hele landet på tværs af geografi, mens begivenhederne dækker begge køn og spænder fra de helt store internationale sportsgrene til mesterskaber i mere nichede idrætter samt breddebegivenheder.

Men det kommer ikke af sig selv. Vores unikke danske model med et tæt samarbejde mellem den sportslige arrangør, involverede værtsbyer og Sport Event Denmark har vakt internationale opmærksomhed, og som alle andre succesopskrifter forsøges den hele tiden kopieret.

Hård konkurrence og målrettet støtte

Selvom vi i Danmark har et ry, der giver os en konkurrencefordel, så er vi oppe mod hård økonomisk konkurrence. Både fra lande som Qatar og Saudi Arabien, men også nærmere beslægtede nationer. Regeringerne i eksempelvis Holland, New Zealand og Norge har gennemsnitligt allokeret 65 millioner kroner årligt til store events, og den norske regering støttede til VM i landevejscykling i 2017 særskilt med mere end 50 millioner norske kroner. Endnu større involvering ser vi i Skotland, hvor regeringen gennem mange år har investeret et trecifret millionbeløb årligt.

Vi har en god dialog med de danske politikere. Tour de France var et godt eksempel på, hvordan regeringen kan være med til at fremme store, samlende sportsbegivenheder på dansk jord i hele processen. Vi håber på, at et mere formaliseret samarbejde med en ny regering kan løfte os yderligere.

Fortsat succes kræver tæt politisk samarbejde

I 2023 venter flere store publikumsoplevelser i Danmark. Blandt andet VM i Badminton, VM i kvindehåndbold og det store The Ocean Race i Aarhus, hvor op mod 400.000 tilskuere ventes at deltage i en stor maritim folkefest på kajen.

Vi ønsker, at Danmark fortsat skal byde på store samlende sportssucceser og være en modvægt til, at store begivenheder havner hos nationer med et noget andet syn på demokrati og menneskerettigheder. Vi er i fuld gang med forarbejdet til et bud på VM i landevejscykling i 2029. Vi ligger godt til, men vi får brug for politisk opbakning. Vi håber, at kulturminister Jakob Engel-Schmidt og resten af regeringen er med på at tage næste skridt i den aktive danske idrætspolitik, så vi sammen kan sikre folkefester ved store internationale sportsbegivenheder i hele Danmark.