Aarhus klædt på til EM-fest – mød landsholdet og følg med på storskærm

PRESSEMEDDELELSE

Den 1.-10. juli 2022 er Aarhus vært ved EM i Sejlsport for de tre olympiske klasser 49er, 49erFX & Nacra 17 – det største sejlsportsmesterskab i Dan-mark siden VM i 2018. Mere end 400 af verdens bedste sejlere fra over 30 na-tioner slås om EM-titlerne i ’Smilets By’, hvoraf flere af de 16 danske besæt-ninger spås medaljechancer på hjemmebanen.

De 16 danske medaljehåb skal mærke, at de er på hjemmebane, når de i næste uge indta-ger Aarhusbugten i kampen om EM-titler i selskab med 200 af de bedste besætninger i de olympiske klasser 49er, 49erFX og Nacra 17 – tre discipliner, hvor Danmark traditionelt har stået stærkt gennem tidens store mesterskaber.

Derfor inviterer Aarhus Kommune, Sport Event Denmark og Sailing Aarhus til den helt store sejlsportsfest i og omkring Aarhus Internationale Sejlsportscenter på Aarhus Ø i et lignende, men alligevel anderledes setup end VM i 2018.

– Sammen med Aarhus Kommune og Sport Event Denmark forsøger vi at skrue op for den folkelige del, men i et mindre setup end ved VM i Sejlsport i 2018. I år er alt åbent, så man som publikum kan opleve det hele på tæt hold, møde sejlerne, og slappe af i vores ’sailors lounge’, hvor sejlerne selv kommer, krydret med flere underholdende indslag, fortæller Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen og uddyber:

– EM er startskuddet og en del af vores 2030-strategi, hvor vi hvert år sikrer mindst ét stort mesterskab i Aarhus. Næste år venter mega-eventen Ocean Race. Det gør vi, fordi vi ønsker at fastholde Aarhus som sejlsportsby i verdensklasse og som et sted, man gerne vil være.

Ligesom Sailing Aarhus ser Sport Event Denmark også frem til at byde sejlere fra Europa og resten af verden velkommen til Danmark igen:

– International sejlsport og Aarhus rimer på hinanden. Vi så det ved VM i samtlige olympiske klasser i 2018, og nu byder vi sammen med Aarhus Kommune og Sailing Aarhus de olympiske 49ere, 49erFXere og Nacra 17 velkommen tilbage i Aarhusbugten, siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

Storskærm og livespeak af danske landsholdssejlere

For at gøre EM sportsligt interessant og attraktivt for publikum sørger Sailing Aarhus for, at finalesejladserne og Medal Race kan opleves på storskærm på havnen. Nuværende og tidligere landsholdssejlere livekommenterer, mens der fra torsdag til søndag også er un-derholdning i form af dans og livemusik.

Det vil også være muligt at møde de danske landsholdssejlere i TORM Meeting Point og være del af EM’s epicenter uden at skulle have portemonnæen op af lommen. Alt er såle-des gratis – bortset fra mad og drikke – helt i sportens ånd.

– Sejlsporten kan noget, som ikke ret mange andre idrætter kan i forhold til, hvor tæt man kan komme på atleter og udøvere og tale med folk på land. Den der populære gridwalk, som man ser i Formel 1 og andre steder, har helt almindelige mennesker altså adgang til her. Det behøver man ikke at købe en superdyr VIP-billet for, fortæller Thomas Jacobsen, Sportschef i Dansk Sejlunion.

Målsætningen er top-10 og dansk EM-metal

Mens der er lagt op til folkefest på land, er der mindre plads til hygge på vand, hvor de danske sejlere har trænet intensivt på at slå til på hjemmebanen i Aarhus. Målsætningen er fra Dansk Sejlunions side top-10 placeringer i alle tre klasser og gerne en medalje som kirsebærret på toppen af festkagen.

Danmark har traditionelt også vist sig stærke i tre af de mest prestigefyldte olympiske klasser, hvor det er blevet til flere vundne OL-, VM- og EM-medaljer. Herunder den top-dramatiske OL-guldmedalje til Jonas Warrer og Martin Kirketerp i 2008, hvor danskerne lånte den kroatiske 49er-jolle og sejlede guldet hjem i en af OL-historiens mest vanvittige finaler.

I Aarhus er der flere danske bejlere til EM-medaljerne. Blandt dem er aarhusianske Jakob Precht, der danner makker med Frederik Rask fra Skovshoved og søstrene Johanne og Andrea Schmidt fra Kaløvig Bådelaug i henholdsvis 49er- og 49erFX-klassen. Om det bli-ver til dansk metal ved vi søndag den 10. juli, hvor EM afsluttes med Medal Race.

FAKTA OM EM I AARHUS:

EM på hjemmebane:

– Det største sejlsportsmesterskab i Aarhus siden VM for alle olympiske klasser i 2018

– 200 af verdens bedste besætninger på tværs af de tre klasser – 49er, 49erFX & Nacra 17

– Danske paradediscipliner med flere vundne OL-, VM- og EM-medaljer

– Flere danske besætninger i favoritfelterne, herunder Frederik Rask og Jakob Precht, Skovshoved/Aarhus, i 49er, Anne-Julie Schütt og Iben Nielsby, Horsens, samt Johanne og Andrea Schmidt, Kaløvig, i 49erFX (se entry-listen her)

– 1. til 4. juli er der registrering, måling og træning

– 5. til 10. juli mesterskabet med kvalifikationssejladser før finalesejladser

– 10. juli er der medal race og præmieoverrækkelser

– Aarhus Kommune og Sport Event Denmark er partnere på eventen