EURO2020: Fra bud til fodboldfest

Herrelandsholdet kvalificerede sig i mandags til EM, og skal derfor spille på hjemmebane i Parken i København til sommer. Det bliver et indkast til en sand folkefest, hvor hele København danner rammen for slutrunden.

”Intet bliver overladt til tilfældighederne. UEFA har været i Parken og København med eksperter indenfor afvikling, sikkerhed, markedsføring osv.  for at tjekke alt ud. En slutrunde på denne størrelsesorden kræver minutiøs planlægning og kræver mange hænder. Derfor ansætter UEFA i løbet af foråret 30 nye internationale og nationale folk oveni de ca. 40 personer, der allerede er ansat på projektet,” fortæller Lene Kryger Pedersen, managing director for EURO2020 i København.

EURO2020´s danske organisation har siden januar 2017 arbejdet med projektet, og hovedkontoret ligger i Parken med Lene Kryger Pedersen i spidsen.  Lene har tidligere stået i spidsen for VM i halvmaraton (2014), EM Rugby Sevens (2012) og VM i curling for kvinder (2011).

Men allerede 19. september 2014 tildelte UEFA Danmark en del af EURO2020-værtskabet med fire kampe. 11 andre europæiske byer lægger ligeledes græs til slutrunden til juni næste år. Siden 2014 har DBU i samarbejde med både bl.a. Sport Event Denmark, Københavns kommune og DBU København arbejdet stenhårdt på at skabe rammerne for EM og for at stable en folkefest på benene.

”Det er ingen hemmelighed, at Sport Event Denmark længe har drømt om at Danmark kunne afvikle et EM i herrefodbold og om at spille på hjemmebane. Begge dele er nu en realitet og fantastisk! Da UEFA offentliggjorde 2020-konceptet med 12 værtsbyer i 12 europæiske lande som en markering af 60-året for den første EM-slutrunde; Ja, så var muligheden der,” fortæller Lars Lundov, som er direktør i Sport Event Denmark og som har været med helt fra de første tanker om at blive EM-vært.

EM-slutrunden strækker sig over en måned fra 12. juni til 12 juli, og i hele EM-perioden er bolden givet op til folkefest. Det bliver en unik mulighed for både tilrejsende og københavnere for at blive en del af det største EM nogensinde. København bliver udstillingsvindue for både bæredygtige løsninger og innovative indslag med udgangspunkt i sporteventen.

“Danmark vil bruge EM til at sætte fokus på den danske fodbold- og foreningskultur i Danmark og internationalt. Vi vil skabe fest og rød-hvide farver på Ofelia Plads og i byens rum,” siger Lene Kryger Pedersen, som noterer sig, at ikke færre end 1500 frivillige allerede har søgt om at med til at løfte de mange praktiske opgaver op til og under slutrunden. Når EM-perioden går i gang, vil i alt 1300 frivillige efter interview være blevet udvalgt.

København har afsat en pulje til et såkaldt out-reach-program, hvor der lægges op til større og mindre aktiviteter for borgerne i byen op til og under EM. Aktiviteterne op til og under bliver således mange og mangfoldige.

FAKTA OM EURO2020

I Parken i København spilles fire kampe: 13., 18., 22. og 29. juni

30. november trækker UEFA lod om grupperne til slutrunden

I København placeres Football Village på Ofelia Plads

EURO2020 afholdes i 12 forskellige byer i 12 forskellige lande. Åbningskampen spilles i Rom den 12. juni, finalen spilles i London den 12. juli og i København spilles fire kampe. Bag det danske værtskab står et samarbejde mellem Dansk Boldspil-Union, Københavns Kommune, Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen. Læs mere på www.copenhageneuro2020.dk