VM-håndboldfans skabte turisme for en kvart milliard kroner

175.000 VM-tilskuere brugte 276 millioner kroner i København og Herning i løbet af VM-slutrunden i herrehåndbold i januar måned.

En effektmåling foretaget af Epinion og Visit Denmark for Sport Event Denmark og Dansk Håndbold Forbund viser, at VM i herrehåndbold har været en særdeles god forretning for såvel staten som de to værtskommuner København og Herning. Mesterskabet sikrede en turismeomsætning på 276 millioner kroner i København og Herning, hvor alene udenlandske håndboldfans gav en turismeomsætning på 151 millioner kroner.

Sport Event Denmark, der arbejder for at tiltrække, organisere og udvikle store internationale tilskuer- og deltagerevents, jubler over endnu et vellykket stort internationalt mesterskab i Danmark:

”Der er mange interessante pointer i effektanalysen på VM herrehåndbold. Udover den flotte nationale og internationale turismeomsætning, noterer jeg mig bl.a., at afviklingen og tilskueroplevelsen får topkarakterer, hvilket vi sammen med København, Herning og DHF også kan være meget tilfredse med, siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

Både København og Herning har i det seneste årti været værter for store internationale sportsbegivenheder som EM- og VM-slutrunder i kvinde- som herrehåndbold, A-VM i ishockey, EM i svømning, VM i landevejscykling og Giro d’Italia-start. De kommende år byder blandt andet på Tour de France-start, EM i fodbold og EM i kvindehåndbold. Alle disse kæmpeevents skaber direkte såvel som indirekte værdi for værtsbyerne. Alene i København brugte håndboldfans 78 mio. kr. i løbet af turneringen.

”VM i herrehåndbold 2019 var på alle måder en helt uovertruffen sportslig begivenhed. Københavnerne og de mange tilrejsende fans fik forrygende oplevelser og sportsminder. At det tilmed var en stor økonomisk gevinst, kommer oveni. I København ser vi frem til at være vært for mange flere store sportsbegivenheder de kommende år”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

I Herning skabte VM en turismeomsætning på 198 millioner kroner hen over januar måned. Ud over den direkte målbare værdiskabelse er de to værtsbyer også blevet brandet dagligt i nationale og internationale medier i det meste af januar måned:

”Med VM i herrehåndbold fik vi endnu en gang bekræftet, at Herning Kommunes strategi om at tiltrække de store sportsevents er den rigtige. Rapporten her viser, at det er en god forretning for hele det midtvestjyske område. Jeg er samtidig overbevist om, at rigtig, rigtig mange indbyggere i Herning Kommune fik en kolossal oplevelse ved at se Danmark blive verdensmestre på hjemmebane, hvad enten de så en af kampene live i Jyske Bank Boxen eller fulgte landsholdet i TV. Den lokale stolthed, som sådan en begivenhed også giver, kan man ikke sætte en pris på,” siger Lars Krarup, borgmester i Herning Kommune.

Den store turismeomsætning under VM gav samlet 52 millioner kroner gennem moms, skatter og afgifter til staten og de danske kommuner, viser Epinions effektmåling.