En løbefest af de helt store satte Aarhus på verdenskortet

Knap 10.000 tilskuere heppede verdens bedste løbere gennem den vildeste VM Cross rute nogensinde, da Moesgaard Museum dannede ramme for gigantisk løbefest lørdag 30.marts.
Stemningen var som i de populære hårnålesving ved Alpe d’Huez i Tour de France, da knap 10.000 tilskuere lørdag heppede verdens bedste løbere gennem den vildeste VM Cross rute nogensinde. Moesgaard Museum dannede ramme om weekendens verdensmesterskab, game changer og folkefest, der er gået verden rundt og har skrevet Danmark og Aarhus ind i historiebøgerne. Rekordmange tv-transmissioner, massiv mediedækning og en oplevelse for livet for de mange tusinde løbere, frivillige, arrangører, teknikere, reportere og andre, der var med til at gøre VM Cross 2019 til et gigantisk brag af en løbefest midt i den østjyske natur
Arrangørerne er tilfredse og ubeskriveligt glade for, at så mange var med til at gøre en idé til virkelighed.

“VM Cross i Aarhus beviste, at vi i dansk atletik har noget at tilbyde resten af verden. Ved at gøre tingene på vores måde frem for at forsøge at kopiere de største og bedste i traditionel forstand, har vi igen bevist, at vi kan levere verdensklasse. For i går var verdensklasse; ikke bare inde på løberuten, men også alt det andet. Fra mine kolleger og de mange frivillige til de tusinder af tilskuere, som bidrog til festen, blev VM Cross præcis den oplevelse, vi havde troet og håbet på,” udtaler direktør i Dansk Atletik, Jakob Larsen og fortsætter
“Reaktionerne fra omverden er entydige: Cross er med Aarhus trådt ind i en ny æra. Og såfremt de har ret, vil vi om nogle år kunne se tilbage og konstatere, at “det startede alt sammen i Aarhus.
Jeg vil gerne sige tak til såvel Aarhus Kommune som Sport Event Denmark for deres støtte og engagement i dette VM. Uden dem havde jeg ikke skrevet disse linjer. På samme måde vil jeg gerne takke Mikkeller for samarbejdet. Det er sjældent, at en titelpartner passer på så fortrinlig vis til det projekt, vi havde i hovederne, da vi begyndte. Deres bidrag og lidt skæve tilgang til vores sport har beriget os alle. Det er også soleklart, at uden opbakning og massiv hjælp fra det internationale atletikforbund, IAAF, havde i går ikke været mulig. Vi har lært meget af samarbejdet med IAAF, som vi vil udnytte i de kommende år.”

“Til sidst vil jeg gerne udtrykke min uforbeholdne respekt og taknemmelighed overfor såvel forbundets bestyrelse, mine kolleger og de mange frivillige, som fra dag 1 har troet på projektet, været villige til at investere sig selv i det helhjertet – og i går leverede varen. Det var en helt unik oplevelse. Tak for det,” slutter Jakob Larsen.

Partnerne, Sport Event Denmark og Aarhus Kommune, er ligeledes ovenud tilfredse med lørdagens event.

“VM i crossløb blev alt det, vi havde håbet på og mere til. I den smukkeste sol og med tilstedeværelse af Hans Kongelig Højhed Kronprinsen, satte Danmark helt nye standarder for crossløb. Det blev et VM for både eliten, motionisterne og publikum. Internationalt taler man allerede om den ondeste, smukkeste og mest fantastiske rute. Nogle er endda begyndt at drømme om, at crossløb måske kan komme tilbage på det olympiske program, netop fordi tv-produktionen ved dette VM har vist disciplinens store potentiale,” siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

“Det var en kæmpe ære, at få lov at åbne VM i Cross. Jeg er imponeret af den flotte afvikling, som viste Aarhus fra sin bedste side, Det blev en event både byen og den internationale sportsverden vil være stolte af i mange år. Tusind tak til alle som har bidraget til den fantastiske begivenhed og i særdeleshed de mange frivillige, ” siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad.

Anna Emilie Møller bedste ikke-afrikaner
Med en 15. plads og en placering som bedste ikke-afrikaner leverede Anna Emilie Møller ved lørdagens VM Cross en pragtpræstation. Dermed sørgede den 21-årige løber for ekstra gang i løbefesten, hvor anslået 10.000 mennesker var samlet omkring en spektakulær rute på og omkring Moesgaard Museum.

Møllers placering er den bedste af en dansk løber ved et VM Cross i 35 år, og den kom i hus efter et perfekt disponeret løb.

“Jeg havde ikke på forhånd sat mig noget mål. Jeg ville bare løbe mit eget løb, og det lykkedes. Ruten var virkelig hård, hårdere end jeg havde regnet med. Jeg prøvede at slappe af ned ad bakke, men det var ikke nemt. Tilskuerne hjalp mig virkelig frem. Jeg har aldrig prøvet noget lignende,” lyder fra Møller, der med tiden 37:51 for de 10 km var 1:37 minutter fra den kenyanske vinder, Hellen Obiri.

I mændenes løb lykkedes det for Uganda at bryde Kenya og Etiopiens notoriske dominans. Joshua Cheptegei og Jacob Kiplimo snuppede de to første pladser foran den forsvarende mester, Geoffrey Kamworor fra Kenya. Med yderligere en 7. og en 10. plads vandt Uganda også holdkonkurrencen. Siden Englands holdsejr i 1980 er enten Kenya eller Etiopien hver gang løbet med guldet.

Abdi Hakin Ulad var her bedste dansker på en 68. plads.
“Det var en vild oplevelse at løbe her i dag. For mig handlede det først og fremmest om at blive bedste dansker. Ruten havde bare alt det, som cross står for. Og publikum var fantastisk.”

Resultater VM Cross – Aarhus 30. marts

Mænd 10 km
1. Joshua Cheptegei, Uganda 31:40 min.
2. Jacob Kiplimo, Uganda 31:44
3. Geoffrey Kamworor, Kenya 31:55
68. Abdi Hakin Ulad 34:43
81. Ole Hesselbjerg 35:04
93. Jacob Simonsen 35:24
94. Peter Glans 35:26
104. Mikkel Dahl-Jessen 36:06
116. Thijs Nijhuis 36:53

Hold
1. Uganda
15. Danmark
(18 hold)

Kvinder 10 km
1. Hellen Obiri, Kenya 36:14
2. Dera Didi, Etiopien 36:16
3. Letesenbet Gidey 36:24
15. Anna Emilie Møller 37:51
53. Maja Alm 39:56
80. Alberte Kjær Pedersen 41:50
81. Simone Glad 42:02
84. Line Brandt Pedersen 42:17
97. Maria Ahm 43:43

Hold
1. Etiopien
13. Danmark
(16 hold)

FAKTA OM VM CROSS COUNTRY 2019
VM Cross 2019 foregår ved Moesgaard Museum i Aarhus lørdag 30. marts og for første gang nogensinde har alle mulighed for at løbe med. Umiddelbart efter verdensmeskerskaberne afvikles motionsløb på samme rute, og man kan tilmelde sig distancerne fra 2-12 km samt en stafet på 4×2 km.

NAVN: IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships Aarhus 2019
DATO: Lørdag 30. Marts 2019
TID: Se eventprogram HER
STED: Moesgaard Museum, Aarhus
ARRANGØR: Dansk Atletik
PARTNERE: Mikkeller, Sport Event Denmark og Aarhus Kommune
INFO: Aarhus2019.dk
OM CROSS: “Cross” er den danske betegnelse for “Cross Country”, som betegner løb gennem terræn, væk fra veje og stier, ofte i udfordrende terræn.
VM CROSS HISTORIE: VM Cross er atletikkens ældste og mest traditionsrige mesterskab og betegnes ofte som det sværeste VM at vinde indenfor atletikken, da man samler løbere på tværs af atletikkens mange distancer, og hvert land kan stille med dobbelt så mange udøvere, som ved andre VM og OL.
VM CROSS DISTANCER: VM Cross består af fem officielle konkurrencer: 10 km for hhv. mænd og kvinder, 4×2 km stafet for mix hold (2 mænd, 2 kvinder), 8 km for U20 mænd og 6 km for U20 kvinder
VM CROSS 2019 FOR ALLE: Alle almindelige løbere havde mulighed for at løbe 4×2 km stafet, 2 km eller en særlig cross-trail distance på 4, 8 og 12 km.
DANMARK SOM VÆRT FOR VM: Dansk Atletik var senest arrangør af et VM i atletik, da da der i 2014 afholdtes VM Halvmaraton i København