Danmark vært for VM cross 2019

Torsdag morgen den 1. december fik Danmark en tidlig julegave ved at vinde værtskabet for VM Cross Country 2019. Aarhus skal lægge græs til verdensmesterskabet i én af atletikkens mest prestigefyldte discipliner.

Aarhus bliver værtsby for VM i crossløb i 2019. VM Cross Country er atletikkens svar på Paris-Roubaix og et traditionsrigt mesterskab, der har været afviklet siden 1903 med status af officielt VM under Det Internationale Atletik Forbund, IAAF, siden 1973. I 2019 vil verdens bedste cross-løbere således mødes i Smilets By, og Danmark vil få endnu et verdensmesterskab af international klasse.

De gode erfaringer fra VM Halvmaraton

Når VM Cross Country afvikles i marts 2019 er det nøjagtig fem år siden, at VM Halvmaraton skrev danmarkshistorie med landets hidtil største løbefest. For første gang løb både danske og internationale motionsløbere side om side med verdenseliten, og de gode erfaringer med at udvikle et eksisterende mesterskab har i høj grad været medvirkende til at pege på netop Danmark som VM-arrangør.

Dansk Atletik Forbund og Sport Event Denmark gentager denne gang sammen med Aarhus Kommune successen ved at lade bredde og elite mødes på samme bane. I 2019 kobles det landsdækkende børne-sportsstævne, Skole OL, på eventen med en klassebaseret skoleturnering i netop cross country. Dansk Atletik Forbunds direktør, Jakob Larsen, kalder projektet for den danske version af verdens mest traditionsrige atletikmesterskab.

“I lighed med VM Halvmaraton er det vores hensigt at lade de danske løbere, uanset niveau, tage aktiv del i dette VM. Og mens vi i 2014 primært tiltrak voksne løbere, er det denne gang vores ambition også at invitere borgere i alle aldre til flere dages aktiviteter – bl.a. med 8.000 børn i regi af Skole OL cross”.

Formand for Dansk Atletik Forbund, Karsten Munkvad understreger, at Danmark med værtskabet ønsker at gå nye veje.

“Som idrætsgren har løb en enorm udbredelse i Danmark, men vi er slet ikke er færdige med at udnytte mulighederne for at skabe inspirerende og engagerende aktiviteter i vores sport. VM Cross bliver for løbere af alle afskygninger – og det bliver løb i mange former”.

I Sport Event Denmark vurderer man også, at VM Cross Country rummer mange muligheder.

“Med dette VM i Cross kan vi sammen med DAF og Aarhus Kommune komme med et godt bud på, hvordan det nye regeringsgrundlag kan udfoldes i relation til vigtigheden af foreningsliv, frivillighed og at bevæge sig for livet. For VM-arrangementet, sammenkoblet med Skole OL, rummer netop dette potentiale”, siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

Tildelingen af VM Cross Country 2019 fandt sted ved IAAFs counsil meeting i Monaco, hvor det danske bud blev præsenteret.

“Tildelingen af dette VM viser, at Aarhus er en spændende og attraktiv eventby. VM i Cross Country udnytter Aarhus´ smukke natur som ramme om en fantastisk løbefestival. Det bliver muligt at opleve atleter i den absolutte verdenselite, samtidig med at hele Danmark og resten af verden inviteres til at løbe med. Jeg glæder mig til at byde både danske og internationale løbere velkommen i 2019, ” siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Danske cross-profiler
Carsten Jørgensen blev Danmarks første europamester da han i 1997 vandt ved EM Cross i Spanien. Den bedste danske præstation til VM Cross, hvor hver nation kan stille med 6 løbere, står Niels Kim Hjorth for, da han i 1984 blev nr. 14.

Til VM Cross Country 2019 vil bl.a. OL-deltagerne Abdi Ulad og Anna Emilie Møller med stor sandsynlighed være at finde i det danske elitefelt. Sidstnævnte var i december 2015 blandt den danske juniorkvartet, som sikrede Danmark den første medalje nogensinde i holdløb i Cross Country.

Cross Country populært i USA

I Cross Country konkurrerer løberne i et varieret terræn, hvor underlaget kan være både græs, skovstier, mudder og sågar vand.

Det sportslige niveau ved VM er traditionelt meget højt. Således er mesterskabernes sportslige niveau som oftest på olympisk finaleniveau, og mesterskaberne er som hovedregel de stærkeste felter, der samles på tværs af samtlige langdistance konkurrencer.

Cross Country-disciplinen stammer fra England, hvor man med inspiration i hestesportens steeplechase havde konkurrencer, hvor målet var det nærmeste kirketårn. Udøverne måtte som en del af løbet forcere hække, hegn og grøfter. Det er dog i USA, at sporten har sin største anerkendelse og er den mest udbredte løbedisciplin blandt ungdomsudøvere. Hver år deltager mere end 20.000 universitetsstuderende i de mange crossløb, som om efteråret afholdes universiteterne imellem.

I Danmark arrangerer Dansk Atletik Forbund sammen med DGI i vinterperioden Cross Nationals-serien, der består af fem runder. Der konkurreres på henholdsvis kort og lang distance. Den korte distance er 4 km for begge køn, mens den lange er 6 km for kvinder og 10 km for mænd.