EM i svømning 2013

EM svømning 2013

12.-15. december, Herning

For første gang nogen sinde blev der holdt et internationalt svømmemesterskab i Danmark, da EM i svømning 2013 blev afviklet i Jyske Bank BOXEN i Herning i december i samarbejde mellem Dansk Svømmeunion, Herning Kommune og Sport Event Denmark. Såvel publikumsmæssigt, sportsligt som afviklingsmæssigt var det en drønende succes.

Flere danske svømmere havde forlænget deres karriere for at kunne stille op på hjemmebane og efter eventen ser det ud til, at flere fortsætter mod OL i 2016.

Paolo Barelli, præsident for det europæiske svømmeforbund LEN:
”Det har været et af de bedste europamesterskaber nogensinde. LEN og de danske arrangører har gennem de seneste fire dage i Herning sat nye standarder for de europæiske kortbanemesterskaber. Et fantastisk set-up med et imponerende publikumsengagement og 380 engagerede frivillige hjælpere, skabte en hjemmebane, der i den grad har sat fokus på svømning i Danmark og manifesteret Danmark som en væsentlig svømmenation internationalt”

Jeanette Ottesen, svømmer:
Det kunne ikke have været bedre. Vi vidste, at vi havde en seriøs mulighed for medalje, men vi forventede ikke guld. At vinde guld på hjemmebane er fantastisk

Eventen i tal

  • 15 måneder fra Danmark fik tildelt eventen til eventafvikling
  • 23.896 solgte billetter, heraf 13.799 til finale-afsnit. Løbende har der desuden til samtlige svømmeafsnit været ca. 1.000 sæder fyldt af svømmere, trænere m.fl.
  • 559 svømmere, her af 29 danske. 41 deltagende nationer
  • Antal medieakkrediterede journalister/fotografer: 187 fra 21 lande
  • Antal frivillige: 380
  • Antal deltagere på svømmecamp: 323 unge fra danske svømmeklubber
  • Det tog knap 24 timer at fylde henholdsvis opvarmnings- og konkurrencebassin med i alt 2,4 millioner liter vand
  • Vandtemperaturen i konkurrence bassinet: 26 grader

Sportsligt: Ni danske medaljer, 23 finaler og 17 rekorder ved eventen: Guld til Mie Ø. Nielsen, Jeanette Ottesen, Pernille Blume og Kelly Riber Rasmussen i 4×50 meter fri holdkap og Mie Ø. Nielsen i 100 meter ryg. Sølv til Rikke Møller Pedersen i 200 meter bryst, Jeanette Ottesen svømmede 50 meter butterfly, Lotte Friis i 800 m fri, Lotte Friis i 400 m fri, Mie Ø. Nielsen, Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og Pernille Blume dansk- og nordisk rekord i 4×50 m medley.
Bronze til Jeanette Ottesen i 100 m fly og Rikke Møller Pedersen i 100 m bryst.