Europa cup i åbent-vand-svømning – en usleben diamant

Europa Cuppen i åbent vand-svømning på seks kilometer blev afviklet med start fra Den Sorte Diamant i København. Svømmerne havde diamanter i armene, og det europæiske svømmeforbund meldte knivskarpt ud om afviklingen: En usleben diamant.

– Det er helt symbolsk, at vi står her ved Den Sorte Diamant. Europa Cuppen her i København er helt klart en usleben diamant med masser af potentiale til meget mere. Det tager tid at etablere sig som event, og det er utvetydigt en kæmpe fordel, at cuppen ligger i forbindelse med motionsarrangementet Christiansborg Rundt. Vi arbejder på en ny struktur for netop vores Europa Cup. Vi ønsker alt det, som København har: I hjertet af en storby, i forbindelse med et motionsarrangement med top professionel afvikling og i det skønneste vejr, siger Jon Hestoy, som er teknisk delegeret fra det europæiske svømmeforbund, LEN.
Kulissen var sat for Europa Cuppen i åbent vand-svømning i Københavns kanaler: Strålende sol, højt til loftet og en imponerende kamp om podiepladserne, hvor der var italiensk dominans for både mænd og kvinder.

– Med elitesvømmerne i Europa Cuppen, motionisterne i TrygFonden Christiansborg Rundt og de mange frivillige fra alle sektioner i dansk svømning har vi i dag vist, hvordan vi i Danmark afvikler og udvikler store svømmeevents. Man kan ikke ønske sig et bedre udstillingsvindue, siger Pia Holmen, direktør, Dansk Svømmeunion.

Også hos Sport Event Denmark var der stor tilfredshed med Europa Cuppen:

– Ved OL i Rio så vi drabelige kampe om placeringer i 10k åbent vand-svømning ud for Copacabana. Det var svømningens svar på landevejscykling og maratonløb. Her i Københavns kanaler kom vi også helt tæt på de hurtige svømmere i Europa Cuppen og kunne følge dem hele vejen rundt om Christiansborg og se, hvordan de 6km udviklede sig til et strategisk spil om podiepladserne. Og mon ikke en lang række af motionisterne, der svømmede senere i TrygFonden Christiansborg Rundt, også var ude og lure lidt teknik, tips og tricks af fra eliten, siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

Vindere: 
Mænd:
1. Dario Verani, ITA. 01:08:45.97
2. Francesco Bianchi, ITA, 01:08:46.91
3. Matej Kozubek, CZE, 01:08.47.14

6. Peter Mandrup Madsen (AGF Svømning) 01:11:34.16
7. Alexander Wildenschild (Esbjerg Svømmeklub) 01:11:44.57
8. Mads Holm (Nakskov Svømmeklub/LF-Swim) 01:14:36.17

Kvinder:
1. Giulia Gabrielleschi, ITA. 01:08:56.64
2. Arianna Bridi, ITA. 01:09:00.76
3. Ilaria Raimondi, ITA. 01:09:49:94

6. Lærke Toft Ruby (Svømmeklubben Laksen/A6) 01:20:28.12
7. Jackie Gade (Aalborg Svømmeklub) 01:20:28.96
8. Emma Wael (VAT Copenhagen) 01:23:14.13

Fakta om LEN Europa Cuppen
LEN European Open Water Swimming Cup består af en række afsnit, hvor København var den sidste afdeling i rækken efter Madeira, Eilat og Navia. Ved hvert afsnit opnår svømmerne point og de samlede vindere hædres med medaljer og pengepræmier (i alt 21.000 Euro).

Afsnittet i København afvikledes umiddelbart før motionseventen, Trygfonden Christiansborg Rundt.