Luftsportens Formel 1 rammer Danmark

Når verdens bedste faldskærmsatleter lørdag den 13. juni hopper ud fra C9H’s helikoptere over Danmarks smukke hovedstad, navigerer deres aggressive mini-faldskærme ned mod Søerne og freestyler henover Peblinge Sø med op til 150 km/timen, er det første gang i historien, at faldskærmssportens mest publikumsvenlige disciplin, swooping, rammer hjertet af en storby.

Fra drøm til virkelighed på et halvt år

I august sidste år blev pilotprojektet Swoop Challenge Pre Tour arrangeret på Peblinge Sø, hvor 14 springere med et opvisningsspring hver viste, at det er muligt at lave de meget tekniske swoops midt i en storby. 20.000 nysgerrige tilskuere fulgte begivenheden langs søen, og drømmen om at skabe et professionelt konkurrenceformat med verdens allerbedste atleter tog sin form i efteråret. Om blot en måned bliver drømmen til virkelighed, når verdens første professionelle freestyle faldskærmskonkurrence afholdes midt i København.

“Ved sidste års pilotprojekt med de 14 opvisningsspring indså vi hurtigt, hvor populært faldskærmsspring midt i en storby var. De mange tilskuere og springernes glæde samt positive feedback overgik vores vildeste fantasi, og denne succes gav os mod på at forfølge drømmen og skabe et konkurrenceformat midt i storbyen, hvor verdens allerbedste havde lyst til at stille op. Vi har nu fået tilsagn fra verdensstjerner, og om under en måned lander nogle af verdens vildeste ekstremsportsatleter fra 12 lande i København. Verdensstjerner som amerikaneren Noah Bahnson, der er en pionererne inden for World Wingsuit Leauge, og hans landsmænd Nick Batsch og Curt Bartholomew, der begge er verdensmestre i andre swoop-discipliner end freestyle, har sat alt andet til side for at konkurrence midt i København foran tusindvis af tilskuere langs bredden af Peblinge Sø,” fortæller George Blythe, co-founder af Swoop Challenge-konceptet, der udover det tilskuervenlige konkurrenceformat også fokuserer på at benytte byens eksisterende lokationer for at skabe en intens arenastemning i smukke og historiske omgivelser.

Inddragelse af ikoniske lokationer

Peblinge Sø og Nordre Toldbod er de to venues for Swoop Night Lights og Swoop Finals, der afholdes i København fredag den 12. og lørdag den 13. juni, og netop ideen med at bruge de eksisterende lokationer i København danner en smuk og vigtig ramme om luftsportens Formel 1, swooping. Fredag aften præsenteres de 16 finalister for København – naturligvis fra luften – når området foran By og Havns hovedkvarter og Toldboden er vært for en storstilet luftopvisning, inden den store finale lørdag den 13. juni, hvor de 16 springere konkurrerer ud for Kaffesalonens bådebro på Peblinge Sø.

Københavns Kommune støtter Swoop Challenge, og netop den nytænkende brug af byens rum er en vigtig parameter for hovedstaden.

“Det bliver vildt at opleve den første professionelle faldskærmskonkurrence nogensinde i en storby, når Swoop Challenge finder sted i hjertet af København i juni med Søerne og Nordre Toldbods havnefront som scene omkring begivenheden. Københavnerne får mulighed for at opleve en fuldstændig unik og kreativ konkurrence, som passer perfekt til København, der forener historie, oplevelser og kultur. Med Swoop Challenge viser København sig igen som en storby, der holder sports- og kulturbegivenheder i verdensklasse,” siger Carl Christian Ebbesen, Kultur- og fritidsborgmester i København.

Også Sport Event Denmark støtter Swoop Challenge, der forener landsdelene med kvalifikation i Herning og finaler i København i seks dagens hæsblæsende faldskærmsspring.

“I Danmark har vi en lang række internationale events til lands og til vands og med Swoop Challenge kommer vi også i luften over både Herning og København. Finalen i København bliver samtidigt den første professionelle faldskærmskonkurrence, der afvikles i hjertet af en storby,” siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

Faldskærmssporten nytænkes i Danmark

Sammen med den førende dommer på verdensplan, Karine Leblond, har Swoop Challenge-organisationen udtænkt et helt nyt konkurrenceformat, som er meget tilskuervenligt og let at forstå for publikum og TV-seere.

“Sammen med Karine Leblond har vi lavet et konkurrenceformat, der består af tre elementer: Et turn, et swoop og en landing. I øjeblikket findes der 22 tricks, som kan sammensættes i forskellige kombinationer, og fem internationale topdommere bedømmer hvert spring ud fra tre overordnede paratmetre: Antal rotationer i opbygningen af fart ned mod vandoverfladen, selve freestyledelen (swoopet) henover vandoverfladen samt landingen på platformen. Der konkurreres i to runder og swooperen med den bedste score efter de to runder er vinderen af Swoop Challenge CPH Invitational, så der skal performes på et højt plan i begge spring,” fortæller George Blythe.

Swoop Challenge CPH Invitational 2015 finder sted over seks dage i uge 24 med følgende events:
– Swoop Qualifying 8.-10. juni: Træningslejr mandag og tirsdag for 20 atleter med efterfølgende kvalifikation onsdag, hvor 16 atleter vinder billet til at komme med til finalen i København. Foregår i Herning på Dropzone Denmark.
– Swoop Media Experience torsdag den 11. juni: En skræddersyet medieoplevelse for nationale og internationale medier i København.
– Swoop Night Lights fredag den 12. juni: Åbningsshow med faldskærmsopvisning fredag aften foran Toldboden og By og Havns hovedkvarter i Københavns Havn (Nordre Toldbod).
– Swoop Finals lørdag den 13. juni: Selve konkurrencedelen ud for Kaffesalonens bådebro på Peblinge Sø, hvor 16 af verdens bedste faldskærmsatleter dyster om Swoop Challenge-titlen. Dette sker fra cirka 13.00-18.00, hvor de 16 springere først har en testrunde, før de kaster sig ud i de to konkurrencerunder.

Københavns Kommune, Herning Kommune, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, Dansk Faldskærms Union og C9H er partnere på Swoop Challenge.