Vejle satser stort på EM i parabordtennis 2015

Den nye arena i DGI-huset i Vejle, Spektrum, skal danne rammen om det hidtil bedste europamesterskab i parabordtennis nogensinde – og om en folkefest, hvor vejlenserne bliver inviteret indenfor til en af de mest seværdige idrætsgrene for spillere med handicap.

Ambitionerne er høje for det forestående EM i parabordtennis, som afvikles i DGI-huset i Vejle i efterårsferien – nærmere betegnet i dagene 9.-18. oktober 2015. Vejle Kommune, EliteVejle, Sport Event Denmark, Dansk BordTennis Union (DBTU) og Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) står bag mesterskabet, der dels skal sætte nye standarder for internationale mesterskaber og dels skal være med til at forankre handicapidrætten i Vejle.

Vejle vil være handicapidrættens hovedstad i Danmark

EliteVejle har nemlig en klar ambition om, at Vejle skal være hovedstad for handicapidrætsområdet i Danmark. EliteVejle og Dansk Handicap Idræts-Forbund vedtog i 2013 en plan for en ny elitesatsning til gavn for både elite- og breddeidrætten. Vejle Kommune er således den første Team Danmark-kommune, som har lavet en særlig aftale med handicapidrætten. Aftalen kickstartede et samarbejde mellem EliteVejle og DHIF foreløbig frem til de Paralympiske Lege i Rio i 2016 med det formål at løfte niveauet for handicapidrætten. EliteVejle forpligtede sig til at støtte atleterne økonomisk, men også til at forbedre træningsmiljøer og mulighederne for skadesbehandling. Aftalen skal samtidig medvirke til, at flere mennesker med handicap i Vejle Kommune vil dyrke idræt.

EM i parabordtennis 2015 er et af de mere synlige initiativer på området, og et så stort internationalt mesterskab giver mulighed for at få vist Vejles borgere, hvor fascinerende handicapidræt på højeste internationale niveau er. Når atleterne samtidig tilbydes optimale sportslige rammer i den nye arena Spektrum, går tingene op i en højere enhed, hvis man spørger formand for EliteVejle, Per Olesen:

– Vi har ikke tidligere haft den store erfaring med handicapidræt og bordtennis er bestemt ikke den største sport i byen. Men nu vil vi sammen med den nye fantastiske arena vise, at vi trods dette kan arrangere et EM på allerhøjeste niveau – og meget gerne med stor involvering af de lokale handicaporganisationer.

Placeringen af EM-turneringen i DGI-huset i Vejle er valgt for netop at forankre mesterskabet i hjertet af Vejle og derved involvere hele byen i turneringen.

– Uge 42 er jo skolernes efterårsferie, og det giver mulighed for at invitere børn og unge og deres forældre til at være med og finde ud af, hvad det her er for noget. Vi har en række initiativer rundt om EM i støbeskeen, så det glæder vi os til at kunne løfte sløret for, når vi når lidt tættere på, lyder det fra Per Olesen.

Hjemmebanefordel skal løfte de danske spillere

Med et forhåbentlig stort hjemmepublikum i ryggen får de danske parabordtennisspillere med forsvarende europamester Peter Rosenmeier i spidsen de bedste rammer for EM. Det har stor betydning, vurderer elitechef i Dansk Handicap Idræts-Forbund Michael Møllgaard Nielsen:

– Danmark er, ikke mindst takket være Sport Event Denmark, kendt for at afvikle internationale sportsevents af meget høj standard, og det er vores klare ambition at give alle de deltagende spillere en oplevelse af, at det her EM er løftet markant kvalitetsmæssigt. Det gælder både de sportslige rammer, indpakningen, formidlingen og stemningen i Spektrum. En fantastisk stemning vil motivere alle spillere – og selvfølgelig vil hjemmebane-opbakning give de danske spillere et ekstra gear, vurderer elitechefen.

Fakta

EliteVejle har i samarbejde med Vejle Kommune, Sport Event Denmark, Dansk Bordtennis Union og Dansk Handicap Idræts-Forbund fået tildelt værtskabet for EM i parabordtennis, der afholdes i oktober 2015. Stævnecentrum vil være i DGI-Huset, og alle hotellerne ligger inden for en radius af cirka en kilometer.

De danske spillere har netop vandt tre medaljer ved det seneste EM i 2013. Peter Rosenmeier vandt guld i single i klasse 6, Sophie Walløe vandt bronze i single i klasse 10, og Peter Rosenmeier og Brian Nielsen vandt guld i holdturneringen i klasse 6. De kan nu se frem til at forsvare deres medaljer på hjemmebane i 2015. Her har Peter Rosenmeier desuden en særdeles kærkommen revanche til gode mod sin spanske overmand i VM-finalen i 2014, Alvaro Valera.