VM i kørestolsrugby fik flyvende start

Mandag blev de første kampe fløjtet i gang ved VM i kørestolsrugby i Odense. Det blev til en god dag for de danske værter, som vandt åbningskampen mod Belgien foran et medlevende publikum. Turneringen løber over resten af ugen med finale på søndag.

En af de største handicapidrætsbegivenheder nogensinde i Danmark bragede mandag i gang i Odense. VM i kørestolsrugby, også kaldet murderball, afvikles hele ugen i Sparekassen Fyn Arena med deltagelse af verdens 12 førende nationer, og værterne fra Danmark fik en forrygende start, da de vandt åbningskampen med 52-43 over Belgien.

Inden de første officielle VM-kampe indtog et hold af kendte danskere og lokale spillere fra Odense arenaen til en showkamp. Modediktator Jim Lyngvild, sangerinde Julie Berthelsen og minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen var blandt deltagerne, der til publikums store morskab prøvede kræfter med en af handicapidrættens mest brutale discipliner.

Åbningsceremonien bød blandt andet også på en energisk opvisning i parkour og stomp, og i det hele taget var det en underholdende eftermiddag for gæsterne på tribunen, der talte H.K.H. Prinsesse Benedikte.

Eventchef i Dansk Handicap Idræts-Forbund, Mette Holstein Arnesen, glæder sig over VM’s førstedag.

– Vi har fået en rigtig god start på eventen med en overbevisende dansk åbningssejr over Belgien og flot opbakning til arrangementet fra både publikum, sponsorer og samarbejdspartnere. Hvis vi kan holde niveauet på begge parametre, bliver det en historisk uge for dansk handicapidræt her i Odense, siger Mette Holstein Arnesen.

Begejstrede partnere

Erik Juhl Mogensen, chef for event i Udvikling Fyn, har set frem til vise kørestolsrugby på absolut højeste niveau frem for fynboerne og resten af Danmark.

– VM i kørestolsrugby er kommet rigtigt godt fra start – både sportsligt og eventmæssigt. Sammen med Dansk Handicap Idræts-Forbund og Sport Event Denmark vil vi sikre, at resten af ugen også bliver fuld af topsport på banerne og med store oplevelser for publikum – både i Arena Fyn og i Odense by, siger Erik Juhl Mogensen, chef for event, Udvikling Fyn.

Sport Event Danmark, som er medarrangør af turneringen, har stor erfaring med afholdelse af internationale sportsbegivenheder på dansk grund. Direktør Lars Lundov glæder sig til resten af ugen.

– Med åbningen af VM i kørestolsrugby i Odense her til aften har vi fyret op under en uge med sport i verdensklasse. Odense lægger endnu en gang hjemmebane til en internationalt sportevent og Dansk Handicap Idræts-Forbund kan trække på sine mange, tidligere erfaringer som arrangør – det kan kun blive godt! I Sport Event Denmark glæder vi os også over den store, lokale fokus på eventen og naturligvis, at Danmark åbnede ballet med en sejr, siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

I åbningsdagens eneste anden kamp vandt New Zealand 55-47 over Frankrig.

Danmarks resterende kampe ved VM i kørestolsrugby

Tirsdag den 5. august klokken 13.45 mod Canada.

Onsdag den 6. august klokken 16.15 mod Australien.

Torsdag den 7. august klokken 16.15 mod Storbritannien.

Fredag den 8. august klokken 13.45 mod Finland.

Semifinaler og finale afvikles lørdag og søndag.

Om VM i kørestolsrugby

Verdensmesterskabet i kørestolsrugby arrangeres af Dansk Handicap Idræts-Forbund, Udvikling Fyn og Sport Event Denmark og er en af de største handicapidrætsevents nogensinde på dansk grund.

VM afvikles i Sparekassen Fyn Arena fra 4.-10. august. 12 hold deltager: Danmark, Australien, Belgien, Canada, Finland, Frankrig, Japan, New Zealand, Tyskland, Storbritannien, Sverige og USA. I alt spilles 42 kampe, inden vinderen kåres søndag den 10. august. Foruden guldet kan vinderholdet glæde sig over at have sikret deltagelsen ved de Paralympiske Lege i Rio 2016.

VM afvikles hvert fjerde år, og det er kun anden gang, at Danmark er med i det fornemme selskab. Første gang var i 2006, hvor det danske landshold sluttede sidst. Inden EM-sølvet i 2013 havde Danmark aldrig vundet en medalje ved et internationalt mesterskab i kørestolsrugby.