VM halvmaraton: En løbende succes

Danmark og danskerne blev også de store vindere ved dagens VM i halvmaraton, som blev afviklet i perfekt vejr til verdensrekorder. Aldrig før er der blevet løbet så stærkt i hjertet af København, aldrig før har så mange motionister løbet med som en del af et VM, og aldrig før har så mange nationale og internationale medier dækket et VM i halvmaraton.

”Hold da op! Sikken fest! Vi har netop kåret verdens hurtigste maratonløbere og samtidig også gjort 30,000 motionister til vindere. Det har været ekstremt vigtigt for os at give dem alle den ultimative oplevelse, og det mener jeg, er lykkedes til fulde.”

Sådan var ordene efter løbet fra en stolt, men også lettet Jakob Larsen, direktør for Dansk Atletik Forbund, der sammen med et lille VM-team og ikke færre end 1500 frivillige de seneste dage har løbet rigtig stærkt for at få alt til at klappe.

”IAAF har rost os til skyerne og kaldt dette VM for skelsættende i forhold til at skabe et nyt VM-halvmaraton koncept. Vi har haft et forbilledligt samarbejde med Sport Event Denmark og de øvrige partnere. København og københavnerne har givet os den bedst tænkelige hjemmebane.

Eliteløbet – transmitteret live til flere nationer – bød på et uhyre stærkt løb med de fire hurtigste mænd under den magiske time. Med de nærmest perfekte forhold blev der sat ikke færre end 11 nationsrekorder, og de ti danske VM-løbere gjorde en særdeles god figur. Mændene blev bedste nordiske hold, og den hurtigste, Abdi Hakin Ulad, var bare 28 sekunder fra en sensationel dansk rekord. En anden hurtig mand var Wilson Kipketer, som løb med i det gigantiske motionsfelt.

”Det var fantastisk! Hele vejen rundt kunne jeg høre, at folk råbte Wilson, Wilson. Det gav mig mere energi. Og ja, jeg kom vist til at sige, at hvis Cardiff om to år også afvikler et motionsløb i forbindelse med VM halvmaraton, ja, så løber jeg gerne med og jeg løber 1.15,” lyder det fra Vm-ambassadør Wilson Kipketer.

“En sand folkefest er atter blevet afholdt i Danmark. Omkring juletid var der først EM i svømning i Boxen og derefter EM herrer håndbold i fire danske byer, og nu et lige så fantastisk VM halvmaraton i hjertet af København. Stor ros til de mange frivillige og organisationskomitéen, og tak til det officielle Danmark og de 30.000 motionister for den solide opbakning,” siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

København havde kridtet skoene, og københavnerne var trukket talstærkt ud i gaderne for at bidrage til den folkefest, som VM halvmaraton skabte, pakket ind i verdensklasse vejr. Statsminister Helle Thorning-Schmidt deltog i åbningsceremonien og starten på kvindernes eliteløb sammen med præsidenten for det internationale atletikforbund, Lamine Diack, mens Kronprins Frederik sendte mændenes elitefelt og det 30,000 mands store motionsfelt afsted.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen var også med inde i hjertet af VM halvmaraton og kunne kort efter afslutningen begejstret konstatere:

”Jeg har svært ved at få armene ned. 30.000 løbere i Københavns gader, det smukkeste solskinsvejr og tusindvis af heppende tilskuere. VM i halvmaraton er et klasseeksempel på, hvordan store sportsbegivenheder skal afholdes. Idéen med at kombinere elite- og motionsløb er genial og viser noget om, at København hører til blandt verdens absolut førende sportsbyer. Sportsevents skaber masser af liv i bybilledet, store sportslige oplevelser og international opmærksomhed, og det er min klare ambition som kultur- og fritidsborgmester, at vi i København skal fortsætte med at tiltrække internationale sportsbegivenheder til byen.”

Følgende kendisser løb også med:

Claus Meyer 1:46,03

Pia Allerslev 2:01,19

Lene Espersen 2:17,06

Frank Jensen 2:02,03

FACTS om IAAF/AL-Bank VM halvmaraton 2014

127 mandlige og 95 kvindelige eliteløbere (+50 % ift. seneste VM – største antal siden 1998)

 • 30000 løbere fra 76 nationer
 • 58 nationer i elitefeltet (+ 35 % ift. seneste VM og næst højeste nogensinde)
 • I alt er der deltagelse fra 88 nationer
 • 1.500 frivillige
 • 120 fartholdere
 • 308.000 væskekopper
 • 19 km hegn
 • 1,2 km væskeborde
 • 22 kameraer – 1 helikopter
 • 20 danske klubber havde lavet VM-fortræning og til sammen fået 1.000 nye medlemmer på denne måde.
 • Hver nation kunne stille med fem af hvert køn. De tre hurtigste i mål tæller med i et holdløb, som blev afgjort pba. Samlet sluttid.

Bag IAAF /AL-Bank VM Maraton stod: Dansk Atletik Forbund i samarbejde med Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.