Danmark viser vejen under EM i håndbold

’We have a goal’ var overskriften på det bud, der i september 2010 hentede det igangværende herre-EM til Danmark. Et af elementerne i budkampagnen var, at Danmark i forbindelse med mesterskabet ville invitere de små håndboldnationer til Danmark for at fortælle om den danske model for udvikling og rekruttering i håndboldsporten.

Seminaret, der lige som budkampagnen er støttet af Sport Event Denmark, består både af et træner- og et lederforløb. Ud af 25 inviterede nationer har 11 deltaget i seminaret, og DHF’s udviklingschef Søren Simonsen fortæller, at seminaret er lærerigt begge veje.

”Det er spændende at høre om de vilkår, de arbejder under, hvor vi måske er blevet lidt forvænte både med mange frivillige og med en generel bred interesse og opbakning til håndboldsporten,” siger udviklingschefen.

”Og vi kan faktisk også lære ting fra de mindre håndboldnationer. De kommer med helt friske øjne, tænker nyt, og ser andre muligheder. Og så bekræfter de os i, at vi er enormt privilegeret og har fantastiske vilkår,” lyder det fra Søren Simonsen på vej ud fra Vanløsehallen, hvor seminaret netop har overværet 80 skolebørn i fuld vigør på DHF’s håndboldkaravane.

Fra 80 håndboldbørn i Vanløse til samlet set 20 håndboldspillere i en hel nation. Fra Liechtenstein deltager nemlig Anke Scherer. Hun er leder i landets eneste klub, HC Unterland, der råder over 60 medlemmer, hvoraf kun 20 er aktive spillere.

”Det er fodbold og volley, der dominerer i Liechtenstein, så en af vores største udfordringer er at udbrede kendskabet til håndbold, men vi bevæger os i den rigtige retning,” fortæller Anke Scherer fra et land, hvor der for godt 20 år siden var langt flere håndboldspillere.

”Man forsømte rekrutteringen dengang, så siden er det bare gået ned ad bakke. Vi kæmper nu hårdt for at rekruttere spillere – men også i høj grad frivillige, for vi mangler manpower,” lyder det, inden hun sætter fokus på de ting, hun tager med sig fra seminaret.

”Især Street Handball, synes jeg, er et rigtig spændende koncept, for vi rekrutterer både på skoler og også gerne på festivaler, og her er street handball perfekt, fordi man kan spille det alle steder, bare man har en bold,” slutter Anke Scherer.

Suger viden fra eksperterne

En anden seminardeltager, Risto Lepp fra Estland, er leder i en klub med 150 ungdomsspillere. På landsplan er der i omegnen af 3000 spillere fordelt i cirka 20 klubber, og han er begejstret for at få et indblik i den danske model.

”Det er fantastisk at komme hertil og få inspiration fra de bedste inden for udvikling af håndbold. Her tænker jeg meget på at opbygge et ordentligt system og udvikle træningsplaner for hver enkelt alderskategori,” kommer det fra Risto Lepp, der lige som kollegaen fra håndbold-miniputnationen Liechtenstein også mangler manpower.

”Vi mangler støtte, eftersom vi kun har en fuldtidsansat på håndboldforbundet i Estland, og så mangler vi frivillige og trænere til at vise sporten frem, Håndbold skal bare vises frem, så folk får mulighed for at prøve vores fantastiske sport – alle kan jo spille, høj som lav, ung som gammel,” siger han med henvisning til konceptet Håndboldfitness, der blandt andet også er blevet præsenteret for seminardeltagerne.

”Håndboldfitness er helt perfekt til at fastholde og tiltrække medlemmer, og det er udviklingstiltag som dette, jeg tager med mig hjem, sammen med den viden og inspiration til eksempelvis at lave dette set-up, siger han og peger ud over halgulvet i Vanløsehallen, hvor håndboldkaravanen ved afslutningen konstaterer, at langt størstedelen af skolebørnene rækker hånden op på spørgsmålet om, hvorvidt de gerne vil være håndboldspillere.