Lottes lørdag

Tredjedagen under EM i Svømning bød på endnu en kraftpræstation og sølvmedalje til Lotte Friis og fulde huse i Jyske Bank BOXEN i Herning.

Taget løftede sig næsten på Jyske Bank BOXEN, da godt 5000 publikummer tog imod Lotte Friis (Sigma Swim Allerød/USA) og heppede hende gennem lørdagens finale i 400 meter fri.

– Jeg har fået mere, end jeg regnede med ved det her mesterskab – det er noget, jeg sent vil glemme, var Friis’ allerførste kommentar, da hun kom op af vandet efter at have sikret sig sin anden EM-medalje på to dage. I går blev hun nummer 2 i 800 meter fri – begge gange slået på målstregen af en utroligt stærkt svømmende spansk Mireia Belmonte.

– Det er svært ikke at være tilfreds efter en dag som denne. Svømmerne er vilde med den enorme publikumsopbakning, de får. Publikum er begejstrede over topsvømning, spænding og de velfungerende rammer. Det internationale svømmeforbund, LEN, roser os for afviklingen og samtidig er det skønt at opleve, at EM i svømning også er blevet den fest for hele SvømmeDanmark, vi havde håbet på, siger EM-projektleder Jakob Staun, fra Dansk Svømmeunion, der sammen med Herning Kommune og Sport Event Denmark står bag EM i Svømning 2013.

Ved siden af selve Europamesterskabet er mere end 300 børn og unge fra danske svømmeklubber samlet i en særlig svømme-camp, hvor de hygger sig, ser deres store forbilleder svømme – og som de absolut eneste ud over mesterskabsdeltagerne får lov til at svømme i det midlertidige EM-bassin, der er bygget op i Jyske Bank BOXEN.

Derudover er en stor del af de 380 frivillige, der bidrager til at afvikle de mange opgaver under EM kommet til Herning fra landets svømmeklubber.

– Så på den måde kan man sige, at EM ikke kun bliver en konkurrence blandt Europas bedste svømmere, men samtidig en stafet mellem eliten, klubberne og morgendagens svømme-stjerner, siger Jakob Staun.

Set med danske øjne bød EM-lørdag ud over sølv til Lotte Friis på 400 fri også på en flot sølvmedalje til færøske Pál Joensen på 1.500 m fri. Daniel Skaaning (STT/VAT CPH/NTC), Rikke Møller Pedersen (Herning/NTC) og Jeanette Ottesen (Lyngby/NTC) svømmede sig videre til finalerne i morgen. Derudover blev det til en meget ærgerlig fjerdeplads til Mie Østergaard Nielsen (Aalborg), der dog formåede at sætte dansk rekord i 50 m rygsvømning, men var 1/100 sekund fra bronzemedaljen.

Tredjedagen i EM i svømning bød ud over resultater og medaljer også på en ganske særlig hæder til to svømmere, idet det europæiske svømmeforbund, LEN, udnævnte herresvømmeren Yannick Agnel (Frankrig) og damesvømmeren Katinka Hosszu (Ungarn) til Årets Svømmer i Europa.

EM i svømning 2013 afholdes i Jyske Bank BOXEN i Herning 12.-15. december

Hver dag er der indledende heat om formiddagen og finalesvømning om eftermiddagen.

559 af Europas stærkeste svømmere fra 41 nationer deltager ved mesterskaberne i Herning.

Lotte Friis, Jeanette Ottesen Gray, Rikke Møller Pedersen, Mie Ø. Nielsen, Mads Glæsner og 24 andre danske svømmere er udtaget til det største danske EM-hold nogensinde.

EM arrangeres i samarbejde mellem Dansk Svømmeunion, Herning kommune og Sport Event Denmark.

Køb billet på Billetnet.dk

Følg EM på www.herning2013.com

Se fotos fra mesterskabet på www.flickr.com/photos/svoemdk/