EM i svømning skaber grøn bølge

EM i svømning bliver på alle måder en historisk event i Danmark. Bassinerne til mesterskabet er midlertidige og genbrug fra OL i London og VM i Barcelona. Efter EM bliver dele af bassinerne endnu en gang genbrugt – denne gang til en opgradering af Hernings svømmehal med et nyt 50 meter bassin.

Når de danske svømmere springer i bassinet ved EM i Jyske Bank BOXEN i Herning i næste uge, bliver det i et midlertidigt bassin, hvor dele af poolen tidligere har været brugt ved OL i London og VM i Barcelona.

Og når den sidste svømmer er kravlet op af bassinet, vil dele af bassinet blive genbrugt i forbindelse med, at Herning Kommune opgraderer byens svømmehal med et nyt 50 meter bassin.

– Da vi for fire – fem år siden tænkte de første planlægningstanker i forbindelse med etablering af Jyske Bank BOXEN, var noget af det vildeste, vi kunne drømme om, at multiarenaen en dag skulle kunne rumme et internationalt svømmestævne. Den drøm går nu i opfyldelse med EM i svømning. Men ikke nok med at det teknisk er en enorm præstation af huset. Samtidig er der også en fantastisk historie i, at dele af de to bassiner, der bliver etableret midlertidigt til stævnet, er genbrug fra OL i London og VM i Barcelona. Og at andre dele af bassinerne vil blive genbrugt til det nye, permanente 50 meter bassin, der skal bygges ved Herning Svømmehal næste år, siger formand for Herning Kommunes Kultur- og fritidsudvalg, Johs. Poulsen, der glæder sig over, at EM i svømning 2013 på denne måde også får et fysisk eftermæle til gavn for egnens svømmeglade borgere.

– EM i svømning i Herning skaber en grøn bølge. De midlertidige bassiner er genbrug af OL-bassinet fra London, og dele bliver igen genbrugt til Hernings permanente 50 meter bassin. Denne kreative og bæredygtige tankegang er sund og god og kan inspirere andre store, internationale sportsevents i Danmark, siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

Helt konkret er det EM-poolens paneler – eller vægge – der vil blive genbrugt i det nye 50 meter bassin i Herning. Der tages første spadestik i 2014, og bassinet tages i brug i 2015.

Sport Event Denmark, som støtter, rådgiver og samarbejder med specialforbund og værtsbyer fungerer blandt andet også som vidensbank for de danske eventarrangører, og vil i den egenskab også sikre, at erfaringerne fra Herning, og EM i svømning kan give grønne dønninger til det danske sportseventarbejde generelt.

Fakta om EM på kortbane: 12. – 15. december i Jyske Bank BOXEN

– Op mod 600 af Europas stærkeste svømmere forventes at deltage ved mesterskaberne i Herning.

– Lotte Friis, Jeanette Ottesen Gray, Rikke Møller Pedersen, Mads Glæsner og 25 andre danske svømmere er udtaget til EM i Herning.

– Jyske Bank BOXEN bliver fyldt med vand: to midlertidige bassiner bliver opbygget i Jyske Bank BOXEN. Et bassin til konkurrencerne og ét opvarmnings-/afsvømningsbassin.

– 16.000 tilskuere i alt forventes at følge finaleafsnittene i Jyske Bank BOXEN over de fire konkurrencedage.

Den officielle eventside, hvor også billetter kan købes: www.herning2013.com

EM arrangeres i samarbejde mellem Herning kommune, Herning Svømmeklub, Sport Event Denmark og Dansk Svømmeunion.