Brawzinho dansede samba på Vesterhavets hvide toppe

Alle havde regnet med, at den tyske maskine, Philip Köster, kørte de andre surferne over og sikrede sig sejren i KIA Cold Hawaii PWA World Cup. For da surferne efter fire dage uden vind endelig kom på vandet søndag kl. 10.30, var han suveræn.

Han scorede et rent 10-tal på et hop i kvartfinalen. Han scorede 32 point i et heat – en bedrift som kun få i verden kan under disse forhold. Men der gik et sus igennem publikum foran Hummethuset i Klitmøller, da det i stedet var brasilianeren Marcilio Browne, der skulle øverst op og hyldes som vinder med et brusende Vesterhav som kulisse.

Det kom også som en stor overraskelse for brasilianeren selv:

– Hold da op, for jeg er overrasket. Jeg kan faktisk ikke helt forstå det. Jeg har så stor respekt for Philip Köster. At jeg vinder her i Klitmøller er fuldstændig uforståeligt. Jeg niver hver et stykke hud på min krop for at forstå det, sagde Marcilio Browne.

Finalen blev helt tæt. Forholdene var vanskelige for topsejlerne efterhånden som vinden tog til i styrke. Det var svært at finde gode bølger til at udføre de spektakulære hop. Det var svært for begge sejlere at udføre hop, der blev udslagsgivende.

– Det var en meget hård finale. Det var svært at finde en god bølge, og jeg havde også krampe i mit ben. Marcilio gjorde det godt i finalen. Jeg er måske ikke den gladeste mand i Klitmøller lige nu – men jeg er tilfreds med at blive nummer to, sagde Philip Köster, der allerede på stranden anede, hvor det bar hen. I frustration kastede han surfbrættet og sejlet ned i sandet, mens han gik mod klubhuset.

Historien om Philip Köster er historien om en lille dreng, der boede det helt rigtig sted. Passet er tysk, men blodet er spansk. Hans forældre havde det eneste strandhus på stranden Vargas på Cran Canaria. Han havde bare 90 meter ned til vandkanten. Dagene blev brugt på et suftbræt, og som 12-årig fik han sit første wild card til en World Cup-turnering.

Tre år senere stod han øverst på skamlen ved en World Cup-turnering.

Philip Köster har et helt særligt forhold Cold Hawaii i den hyggelige fisker- og turistby Klitmøller i det forblæste, nordvestligste hjørne af Danmark. Det var her – ved det andet KIA Cold Hawaii PWA World Cup-stævne, at den nu 19-årige blev verdensmester for første gang. Året efter gentog han bedriften.

I 2013-udgaven af KIA Cold Hawaii PWA World Cup blev det Brawzinho, der blandede blod med Klitmøller og Cold Hawaii. Den 24-årige charmetrold sprang første gang på et surfbræt, da han var fire år.

Mens det kiksede for Köster, lykkedes missionen for event manager Robert Sand og de hundredvis af frivillige. Ugen har været præget af noget så usædvanligt som et Klitmøller uden vind. Der blev kun afviklet et heat i tirsdags, inden vinden lagde sig ned på stranden og tog sig et hvil. Det store spørgsmål i Klitmøller var, om man overhovedet ville finde en vinder.

Men søndag morgen brølede vinden igen over revet ved Ørhage. Finaledagen blev forlænget og klokken 17.45 blev ‘Brawzinho’, som Marcilio Brown bliver kaldt, kåret som vinde. Halvanden time før solen gik ned. 90 minutter før deadline.

PWA, der står bag World Cup-serien, har kun positive ord til overs for den opbakning, som surferne og PWA har mærket fra de frivillige og de lokale.

– Klitmøller har et af verdens bedste spot i verden. Men sådan en event er ingenting uden de mennesker, der står bag. I hele ugen har vi kun mødt glade, smilende mennesker. Både fra de frivillige og de lokale.- Alle I frivillige udfører et fantastisk stykke arbejde. Det har været skønt at være en del af Klitmøller. Tusind tak, sagde Hugo Lewis, PWA event manager.

Cold Hawaii er med World Cup’en ved at blive et kendt dansk varemærke, der allerede nu trækker tusindvis af surferturister til Nordvestjylland. Sport Event Denmark, der er sat i verden for at trække internationale sportsbegivenheder til Danmark, har været med fra starten som partner for fire år siden.

– Klitmøller er Cold Hawaii, og det takket være den World Cup, som nu på fjerde år har givet Nordjylland og windsurfing vind i sejlene. I år har der tilmed været en række initiativer sideløbende med selve World Cup’en for at formidle windsurfing til en bredere målgruppe. Det er en vigtig indsats, som Sport Event Denmark har været med til at støtte op om, siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.