Gyldent VM for kano- og kajaksporten og Danmark

Den tre dage lange VM-event i maraton kano og kajak på Bagsværd Sø blev en stor sportslig succes for det danske maratonlandshold, men også en stor succes for Danmark som vært for et internationalt mesterskab med over 400 atleter fra 37 nationer.

På den sportslige front fik Danmark to VM-guld i damernes toerkajak og herrejuniorernes toerkajak. Desuden blev det til bronze i damejuniorernes toerkajak.

– Vi havde håbet på en enkelt medalje til vores juniorer, så en guld og en bronze viser, at vi har mange store talenter blandt de unge i vores sport, siger Dansk Kano og Kajak Forbunds formand, Ole Tikjøb.

Juniorverdensmestre blev Casper Pretzmann og Morten Graversen fra Silkeborg Kajakklub, mens Rikke Jørgensen og Emilie Petersen fra Maribo Kajakklub tog sig af bronzen hos damejuniorerne.

Hos seniorerne stillede sprintkongen René Holten Poulsen fra Maribo Kajakklub op for at prøve kræfter med maratonspecialisterne og kæmpede sig til en flot sjetteplads. Men endnu flottere blev det på mesterskabernes afsluttende dag, søndag, hvor den tredobbelte verdensmester i toerkajak, Henriette Engel Hansen fra 361 Kano og Kajakklub, roede sig til sin fjerde VM-titel under et tusindtalligt publikums tilråb og taktfaste klapsalver. For hendes makker, Jeanette Løvborg fra Silkeborg, var det første gang, hun stod øverst på podiet. Tidligere havde Jeanette Løvborg prøvet at vinde VM-sølv.

– Vi oplevede mange spændende løb under de tre dage, og det var glædeligt at mærke stemningen fra et medlevende publikum. Det er mange år siden, jeg har oplevet så spændende løb og så stor begejstring og medleven fra publikum. Især under René Holten Poulsens løb og dameløbet i toerkajakken var der kæmpe opbakning til vores atleter. Det var en både flot og rørende opbakning, siger Ole Tikjøb.

Som vært og arrangør høstede Dansk Kano og Kajak Forbund mange roser for både den organisatoriske afvikling, men også for Bagsværd Sø som event-område.

– Flere af vores internationale gæster har rost vores arrangement og kaldt det for det bedste VM nogensinde. Det glæder mig meget, ikke bare på sportens og Danmarks vegne, men også vegne af de flere hundrede frivillige, som har lagt et kæmpe arbejde for at gøre det her VM muligt. De fortjener de største roser, siger Ole Tikjøb.

Dansk Kano og Kajak Forbund arrangerede VM i et samarbejde med det internationale forbund, ICF, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner, Wonderful Copenhagen samt Sport Event Denmark. Sidstnævnte har støttet eventens tema om bæredygtighed med fokus på affaldssortering, genanvendelse, skånsom transport og andre grønne initiativer, hvor erfaringerne efterfølgende skal samles og deles.

– Det har været guld og grønne skove. Guld i dag i kvindernes toerkajak og masser af grønne initiativer ved VM maraton i kano og kajak. Internationalt er der stor fokus på bæredygtighed. Vi er i Danmark generelt langt fremme i forhold til grønne indsatser. Vi ser derfor frem til også at kunne dele de grønne erfaringer fra dette VM med de øvrige eventarrangører i Danmark og med den internationale sportsverden. Det vil sætte fokus på grønnere sportsevents i fremtiden i Danmark og fortælle historien om Danmark, der bevidst vælger miljø og bæredygtighed til, siger Lars Lundov, som er direktør i Sport Event Denmark, som også er operatør på Sportskonsortiet.

VM sluttede søndag med herrernes toerkajak, hvor René Holten Poulsen og Martin Larsen fra Sorø Kajakklub blev bedst placerede danskere med en ottendeplads.