Royal åbning af VM i kano og kajakmaraton

Kronprins Frederik kom helt tæt på kano- og kajaksporten, da han fredag eftermiddag var med til at åbne VM i maraton på Bagsværd Sø. Herefter gik turen ud på vandet, hvor kronprinsen fra en båd kunne følge vendingerne og roernes taktiske dispositioner, inden den afsluttende spurt om verdensmesterskabet efter seks omgange og 25,8 kilometer på vandet.

Kronprinsen overværede starten på U-23 enerkajak for mænd, for derefter at møde Danmarks to største navne i kajaksporten, Henriette Engel fra 361 Kano og Kajakklub og René Holten Poulsen fra Maribo Kajakklub.

Som aktiv sportsmand og nybagt ironman var kronprinsen meget interesseret i taktikken og bådene og fulgte engageret med i de spektakulære overbæringer, hvor atleterne trækker bådene på land for at løbe med dem et stykke og sætte dem i vandet igen.

Senere besøgte han i selskab med blandt andre Dansk Kano og Kajak Forbunds formand, Ole Tikjøb, samt det internationale forbunds præsident og IOC-medlem, José López, borgmestrene Karin Søjberg Holst, Gladsaxe og Søren P. Rasmussen, Lyngby-Taarbæk samt direktør Lars Lundov fra Sport Event denmark, publikumsområdet, hvor han smagte på økologisk æblesaft og blev introduceret til verdensmesterskabernes tema om bæredygtighed. Her fortalte bestyrelsesmedlem og projektleder Peter Engel fra Dansk Kano Og Kajak Forbund om bestræbelserne på at lave en international ISO-certificeret grøn event med udgangspunkt i blandet andet affaldssortering, genanvendelse, skånsom transport og andre miljøtiltag.

På land igen sluttede kronprinsen dagen af med at få en snak med de danske U-23 deltagere, Martin Larsen og Orion Pilo, samt overrække medaljer til de tre medaljetagere, to sydafrikanere og en nordmand.

– Det var på alle måder en fantastisk dag for kano- og kajaksporten og for vores VM. Vi var utroligt glade for, at Kronprinsen var med på åbningsdagen og viste interesse for vores sport. Det er en stor anerkendelse for kano -og kajaksporten, som ikke mindst vores roere kan tage med sig, sagde formanden for Dansk Kano og Kajak Forbund, Ole Tikjøb.

For de to borgmestre var kronprinsens besøg en god anledning til at vise og fortælle om Danmarks Rostadion på Bagsværd Sø, som de to kommuner ejer i fællesskab.

– Vi var stolte over at kunne præsentere kronprins Frederik for vores smukke sø og især ved en anledning som VM maraton, for Gladsaxe Kommune gør meget for at støtte op om idrætten. Det er Bagsværd Sø et godt eksempel på. Det er et rekreativt sted, som forener smuk natur, sport og fritidsliv, sagde Karin Søjberg Holst.

– For Lyngby-Taarbæk er Bagsværd Sø et stort aktiv. Der er ikke mange borgere i kommunen, som ikke på den ene eller andet måde er involveret i roning på søen. Derfor er vi glade for, at søen også kan tiltrække et VM, også for Lyngby som handelsby, når så mange internationale gæster besøger os, sagde Lyngby-Taarbæks borgmester, Søren P. Rasmussen.

Det bæredygtige tema og bestræbelserne på at skabe grønne sportsevents sker med støtte fra Sport Event Denmark og IOC.

– Det bæredygtige VM i kano og kajakmaraton er nu skudt i gang, og vi ser frem til at kunne høste erfaringerne fra mesterskabet til glæde for fremtidige events. Med det royale besøg i dag har vi ligeledes kunnet fortælle om de mange grønne initiativer, ligesom Kronprinsen også fik mulighed for at komme helt tæt på eventafviklingen og de sportslige konkurrencer, sagde Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

VM arrangeres i et samarbejde mellem Dansk kano og Kajak Forbund, det internationale forbund, ICF, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner samt Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen.

Sportskonsoriet, som Sport Event Denmark er operatør på, har støttet eventen med midler til international markedsføring.