Kronprinsen besøger VM i kano og kajak på Bagsværd Sø

Når Dansk Kano og Kajak Forbund i samarbejde med det internationale forbund, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner, Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen, arrangerer VM i kano og kajak på Bagsværd Sø i dagene 20.-22. september, får mesterskaberne besøg af kronprins Frederik.

– Kronprinsen har tidligere besøgt os og overværet vores løb ved store mesterskaber i udlandet, som OL i London og Beijing. Men det er første gang, Dansk Kano og Kajak Forbund får besøg af en kongelig til et af vores store mesterskaber herhjemme. Derfor er vi meget stolte over og glade for, at kronprins Frederik viser os den interesse, at han vil besøge vores VM på Bagsværd Sø. Besøget vil skabe stor opmærksomhed om vores sport, og jeg ser det samtidig som en blåstempling af det store arbejde, vi fra arrangørside har lagt for at skabe en forhåbentlig uforglemmelig event for både publikum og vores egne atleter, men ikke mindst for vores omkring 500 internationale atleter og medhjælpere fra lande så langt væk fra som Argentina og Australien, siger Dansk Kano og Kajak Forbunds formand, Ole Tikjøb.

Borgmestrene i Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk kommuner ser også frem til kronprinsens besøg.

– I Gladsaxe gør vi meget for, at rosporten har gode faciliteter, og vi er stolte af vores internationale rostadion på Bagsværd Sø samt vores medværtskab for VM. Derfor er vi meget glade for, at kronprinsen med sit besøg viser sin interesse for arrangementet og ikke mindst sin støtte til arrangørerne og udøverne, siger Karin Søjberg Holst, borgmester i Gladsaxe Kommune.

– Som Idrætsby har Lyngby-Taarbæk fokus på, at vores borgere får mulighed for at dyrke et aktivt liv. Og Lyngbys fantastiske natur, vores idrætsanlæg og vores mange foreninger giver de optimale rammer for det aktive sports- og idrætsliv, der udfolder sig både til lands, til vands og i luften. Og som medvært for VM glæder vi os til endnu en enestående sportsoplevelse. Derfor er vi også glade for, at kronprins Frederik overværer mesterskaberne og udviser sin støtte til sporten, siger Søren P. Rasmussen, borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Kronprins Frederik besøger VM på førstedagen fredag eftermiddag den 20. september fra klokken 14.30 til 17.00. Fra arrangørside er lavet et program, hvor kronprinsen kommer hele vejen rundt om et stort internationalt mesterskab på dansk grund.

– Kronprinsen skal naturligvis overvære løbet på søen, men også hilse på nogle af vores atleter. Dansk Kano og Kajak Forbunds senior- og ungdomslandsholdsroere har i denne sæson skabte store internationale resultater ved NM, EM og VM i både sprint og maraton, og ved VM maraton vil kronprinsen få lejlighed til at møde nogle af vores dygtige atleter. Desuden får publikum rig mulighed for at møde kronprinsen tæt på, når han skal overvære de publikumsaktiviteter, som de to kommuner i fællesskab arrangerer, siger Ole Tikjøb.

Som flittige brugere af naturen har Dansk Kano og Kajak Forbund i flere år haft fokus på miljø og bæredygtighed i klubberne og til egne stævner. Erfaringerne blev sidste år brugt til en målrettet indsats for miljø og bæredygtighed under World Cup i kano og kajak på Bagsværd Sø, og til VM vil indsatsen blive intensivereret under sloganet ”Truly Sustainable”.

Ved World Cup var der især fokus på vandforbrug og affald. Deltagerne fik udleveret drikkedunke, som de kunne fylde med godt, dansk postevand fra vandposter, som var opsat på stadionområdet. Her var også opsat informationstavler med hjælp og vejledning til sortering af affald i afmærkede skraldespande. Til VM vil flere fokusområder blive koblet på. Blandt andet vil madaffald og bionedbrydeligt service fra forplejningsteltet blive sorteret fra og sendt til kompostering, ligesom der vil blive en særskilt indsats for miljøvenlig transport, herunder publikums muligheder for at cykle til og fra stadion i stedet for at bruge egen bil.

Sport Event Denmark, som er den nationale sporteventorganisation, følger med stor interesse Dansk Kano og Kajak Forbunds arbejde med at skabe en grøn og bæredygtig sportevent. Indsatsen under World Cup og VM vil være med til at fortælle historien om, at Dansk Kano og Kajak Forbund og Danmark som eventarrangør bevidst vælger miljø og bæredygtighed til. Erfaringerne fra World Cup og VM bliver derfor værdifulde i forhold til at sætte fokus på grønnere sportevents i fremtiden i Danmark.

Kronprins Frederik er kendt for at følge sportens verden tæt. Både som aktiv atlet, men også som medlem af IOC. Det er også kendt, at kronprinsen er meget optaget af miljø og bæredygtighed, så derfor glæder det Sport Event Denmarks direktør, Lars Lundov, at kronprinsen nu besøger en stor sportevent, som har fokus på miljø og bæredygtighed.

– Kronprins Frederik er en hyppig og meget velkommen gæst ved vores store, internationale sportsevents, som afvikles i Danmark. Alene hen over sommeren har kronprinsen således både sejlet matchrace ved ISAF Nations Cup Grand Final i Middelfart og har gennemført jernmandsdistancen i København. Vi glæder os over, at kronprinsen også lægger vejen forbi VM i kano og kajak maraton på Bagsværd sø og til her at kunne fortælle ham den helt unikke historie om en grøn og bæredygtig event, siger han.

Erfaringerne fra World Cup og VM vil senere blive samlet i en guideline, herunder Sport Event Denmarks Online Eventguide, som både Dansk Kano og Kajak Forbund og andre specialforbund kan bidrage til og anvende, når der i fremtiden skal arrangeres grønne sportevents.

Målsætningen på både kort og længere sigt er desuden at arrangere grønne sportevents, som er certificeret efter den internationale ISO-standard for bæredygtige events. Til november vil Dansk Kano og Kajak Forbund arrangere et internationalt miljøseminar, hvor resultaterne fremlægges til diskussion og drøftelse af videre perspektiver. Internationalt er der stor opmærksomhed om ”Truly Sustainable” ved VM, så derfor har IOC også valgt at støtte projektet økonomisk.