200.000 skabte IRONMAN-fest i København

Omkring 200.000 tilskuere skabte en fantastisk ramme omkring den første udgave af KMD IRONMAN Copenhagen, hvor 2.500 atleter hele søndagen kæmpede for at gennemføre 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb.

Mest opmærksomhed tiltrak Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, der gennemførte sin første IRONMAN i tiden 10 timer, 45 minutter og 32 sekunder. Allerede ved svømmestarten søndag morgen i Amager Strandpark var tusindvis af tilskuere mødt frem for at heppe Kronprinsen og andre atleter frem, og opmærksomheden eksploderede på løbeturen i det indre København, hvor atleterne blev båret frem af et brølende publikum.

”Jeg er dybt, dybt taknemmelig for den kæmpe opbakning, jeg mødte ude på ruten. Jeg blev båret frem af larmen fra glade og begejstrede tilskuere, og det var helt fantastisk at få lov at gennemføre løbet i min hjemby. København er en helt særlig ramme om et løb som det her,” sagde Kronprins Frederik efterfølgende i en kort takketale til de mange mennesker, der stod trangt i målområdet ved Christiansborg Slotsplads.

Jens Petersen-Bach vandt en dramatisk dansk duel i tiden 8 timer, 12 minutter og 41 sekunder, hvilket var under et minut foran Henrik Hyldelund. Podiet blev rent dansk, da Esben Hovgaard tog sig af 3. pladsen 4 minutter efter vinderen.

Hos kvinderne vandt østrigeren Eva Wutti i tiden 8 timer, 37 minutter og 36 sekunder hele  25 minutter foran tyske Daniela Sämmler hos kvinderne. Sejren, som var hendes første, var ekstra imponerende, fordi den kun var fire minutter fra verdensrekorden hos kvinderne på distancen, og det betyder, at Wutti nu er den tredjehurtigste kvinde i Ironman-historien.

Arrangøren af løbet, IRONMAN Denmark, det tidligere YWC Sports, glæder sig over, at det store triatlon-stævne også i år kunne skabe en folkefest og give atleterne optimale betingelser for at gennemføre en IRONMAN.

”I dag fik vi skabt en event som ikke findes andre steder i verden, og jeg er meget stolt af det deltagere, tilskuere, frivillige og vores team har stablet på benene i dag, hvor så mange ting er gået op i højere enhed. Vi har leveret en rigtig god og professionel afvikling, tilskuerne har bakket rigtig godt op igen i år, og vi fik verdens første kongelige IRONMAN i Kronprins Frederik, der har fået massiv opbakning hele dagen. Jeg tror, der har været dobbelt så mange tilskuere som de andre år, så det har været helt fantastisk at være med til,” siger løbsdirektør Thomas Veje Olsen.

”Jeg synes, vi nåede nye højder i dag, og jeg vil gerne takke beboerne langs ruterne for at støtte op om deltagerne hele vejen igennem. Jeg har hørt fra mange deltagere, der roser tilskuerne og alle deltagere har fået en helt unik opbakning,” tilføjer han.

Også hos Sport Event Denmark, der er partner i den danske hovedstad, er der stor tilfredshed med arrangementet – og det, det giver København.

”KMD Ironman Copenhagen og 4:18:4-stævnerne havde sammenlagt over 7500 deltagere. Det er imponerende mange, som fik mulighed for at konkurrere i en triatlon i hjertet af København. 50 deltagere fra jernmanden sikrede sig ligeledes billet til alle jernmænds moder: Ironman Hawaii. Og op mod 200.000 tilskuere fra ind- og udland var med til at skabe den festlige ramme om en weekend i triatlons tegn. Denne kombination af elite- og motionsevent med både nationale og internationale deltagere og tilskuere er noget, vi også i fremtiden forventer os meget af,” siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark, som sammen med Wonderful Copenhagen og Københavns Kommune er partner på KMD IRONMAN Copenhagen

Fakta:

– Det er 4. år IRONMAN Denmark (tidligere YWC Sports) arrangerer triatlon på 3,8 km havsvømning, 180 km cykling og 42,2 km løb.

– YWC Sports blev købt af IRONMAN for 7 uger siden og løbet hedder nu: KMD IRONMAN Copenhagen.

– Der var 2.500 deltagere til start ved KMD IRONMAN Copenhagen.

– I alt 7.500 mennesker tog del i det, der er verdens største triatlonfestival under IRONMAN. Der var således knap 5.000 deltagere til de tre dages KMD 4:18:4 (torsdag-lørdag), hvor deltagerne svømmede 400 meter, cyklede 18 kilometer og løb 4 kilometer.

– Det er den eneste IRONMAN i verden afholdt i en hovedstad

Hvad er IRONMAN:

– Langdistancetriatlon der blev født på Hawaii i 1978

– Over 100 IRONMAN og IRONMAN 70.3 events i verden

– 31 lande fordelt på 6 kontinenter arrangerer IRONMAN events i dag

– Hvert år konkurrerer mere end 90.000 atleter i IRONMAN events

– IRONMAN har både den fulde distance og en halv distance:

– Den fulde distance består af 3,8 km (2,4 miles) svømning i åbent vand, 180 km cykling (112 miles) og 42,2 km (26,2 miles) afsluttende maraton – i alt 140,6 miles.

– Den halve hedder ‘IRONMAN 70.3’, hvilket betyder den samlede distance miles hele konkurrencen består af: 1,9 km svømning (1,2 miles), 90 km cykling (56 miles) og 21,1 km løb (13,1 miles)