Tre nationer klar til EM i Danmark

Spanien, Frankrig og Island klar til EM på dansk jord. Fire øvrige nationer er næsten ved målet. Halvdelen af feltet ved EM 2014 ser ud til at være faldet på plads i weekenden.

Efter weekendens kampe i de syv EM-kvalifikationsgrupper har tre nationer nu endegyldigt kvalificeret sig til januar måneds slutrunde i Danmark, mens yderligere fire lande kan gå under kategorien ”næsten sikre”.

Med Danmarks automatiske arrangør-kvalifikation betyder det med andre ord, at man nu med stor sandsynlighed kan sætte navn på halvdelen af slutrundens deltagere.

De tre lande, som det danske håndboldpublikum med garanti får mulighed for at nyde, er Spanien, Frankrig og Island, mens meget skal gå galt for Kroatien, Ungarn, Polen og Sverige, hvis kvalifikationen skal mislykkes.

Spanien er klar fra Gruppe 1 med maksimumpoint, mens kampen om den anden kval-plads står mellem Portugal og Makedonien. Her må portugiserne formentlig ærgre sig over, at man kun fik uafgjort med hjem, da det onsdag i sidste uge blev 26-26 ude mod gruppens bundprop fra Schweiz.

I Gruppe 2 er ærgrelsen helt sikkert ikke mindre i Montenegro, hvor de lokale helte søndag kunne have kvalificeret sig ved at vinde i Israel. I stedet blev det til et nederlag på 28-25, og nu er denne gruppe igen åbnet helt op til et opløb mellem Montenegro, Tyskland og Tjekkiet om de to EM-pladser.

Frankrig er efter to sejre over Norge suveræn vinder af Gruppe 3, og her ligner nordmændene det klart bedste bud på en toer, mens løbet også synes kørt i både Gruppe 4 og 5, hvor henholdsvis Kroatien og Ungarn samt Polen og Sverige synes relativt sikre på at kvalificere sig.

I Gruppe 6 har Island med maksimumpoint allerede billetten klar, mens det der lignede en sikker andenplads til Sloveniens VM-firer pludselig er gået hen og blevet en tæt duel med Hviderusland.
Rusland ligner et godt bud på avancement fra Gruppe 7, men de har både Serbien og Østrig lige i hælene, så intet er sikkert her. Udover at det land, der bliver nummer tre formodentlig kommer til at slås med treeren i Gruppe 2 om den 16. og sidste plads, der tilfalder kvalifikationsturneringens bedste nummer tre.

De sidste to kvalifikationsrunder spilles medio juni.

EM i herrehåndbold afvikles i Brøndby, Aarhus, Aalborg og Herning. Sport Event Denmark er partner på mesterskabet.